Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türkiye Yüzyılı'nda Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık" toplantısında yaptığı konuşmada, ulaştırma ve haberleşme sektöründeki projelerin bölgesel normalleşme ve küresel lojistik ağlar üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Bakan Uraloğlu, ulaştırma ve haberleşme alanındaki adımların Suriye’nin normalleşme sürecine hız kazandıracağını belirtti. "Suriye’ye yönelik çalışmalarımızı ete kemiğe büründürüyoruz" diyen Uraloğlu, bu alanlardaki iş birliğinin bölgedeki siyasi ve ekonomik istikrar için önemli olduğunu ifade etti.
Yeni Ulaşım Koridorları
Türkiye’nin Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’ndan Zengezur Koridoru’na kadar uzanan projelerle Orta Koridor'un etkinliğini artırmayı hedeflediğini vurgulayan Bakan, Zengezur Koridoru için Azerbaycan ile yapılan görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Ayrıca Mısır ile kara ulaştırmasına ilişkin anlaşma sürecinin başlatıldığını duyurdu.
Denizcilikte Büyük Hedef
Uraloğlu, Türk sahipli ticaret filosunun dünya sıralamasında 11. sıraya yükseldiğini ve 2025 yılı hedefinin ilk 10 ülke arasında yer almak olduğunu söyledi. “Türkiye'yi lider denizci ülkeler arasına taşıyacağız” diyen Uraloğlu, 2024 yılında denizcilik sektöründe önemli projelere imza atıldığını da hatırlattı.
Süper Hızlı Tren Yolda
Demir yolu projelerine değinen Uraloğlu, Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi’nin başladığını ve saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenlerin 10 yıllık periyot içinde hizmete alınmasının planlandığını açıkladı.
Sürücü Eksikliğine Çözüm
Türkiye’deki sürücü temini sıkıntısına dikkat çeken Bakan, yaş sınırının 69’a çıkarılmasıyla bu sorunun hafifletilmesi yönünde adımlar atıldığını söyledi.
Ulaştırma sektöründeki bu hamlelerle Türkiye, bölgesel bir güç olmaktan çıkıp küresel bir lojistik aktör