Havaların soğumasıyla birlikte doğal gaz kullanımı arttı, ancak faturaların yüksek geleceği endişesiyle kombisini açmayan veya odalardaki petekleri kapatan komşular, diğer dairelerin faturalarını yükseltebiliyor. Avukat Kenan Demirezen, böyle bir durumla karşılaşan vatandaşların zararı tazmin etmek için mahkemeye başvurabileceğini ifade etti.
"KOMŞUYA DAVA AÇILABİLİR"
Avukat Demirezen, Kat Mülkiyeti Kanunu ve Medeni Kanun'a dayanarak, komşuların iyi niyet ve dürüstlük kurallarına uygun hareket etmesi gerektiğini belirtti. Kombisini açmayan bir komşunun diğer sakinlere zarar verdiği tespit edilirse, mahkeme yoluyla bu farkın talep edilebileceğini söyledi. Demirezen, “Kişi, zararını temin etmek için hukuk yoluna başvurabilir. Mahkeme bu durumu değerlendirir ve zarar varsa tazmin edilmesini sağlar” dedi.
"2 BİN, 3 BİN TL’LİK FATURA FARKI TALEP EDİLEBİLİR"
Demirezen, doğal gaz faturalarının yüksek gelmesinin nedenlerinden birinin kombisini açmayan komşular olduğunu belirtti. "Eğer bir kişi bin lira ya da bin 500 lira ödemesi gereken faturayı, komşusunun kombiyi çalıştırmaması sebebiyle 2 bin, 3 bin veya 5 bin lira olarak ödüyorsa, bu fark mahkeme yoluyla talep edilebilir” ifadelerini kullandı.
MERKEZİ SİSTEMLERDE DE AYNI SORUN YAŞANIYOR
Merkezi sistemle ısınan binalarda da benzer sorunların yaşandığını belirten vatandaşlar, özellikle peteklerin kapatılmasının tüm binayı etkilediğini dile getirdi. İzmir’de yaşayan Kemal Yıldırım, “Merkezi sistemde bir kişi petekleri kapatırsa, o da sorun oluyor. Bunu bilseydim dava açardım” dedi.
VATANDAŞIN ENDİŞESİ EKONOMİK DURUM
Bazı vatandaşlar, komşularının ekonomik durumunu bildikleri için dava açmak istemediklerini ifade etti. Mehmet Zeki Aslan, “Alt katımızda dükkan var, doğal gazı açmıyorlar. Ekonomik durumlarını biliyorum, o yüzden zarar vermek istemem. Ancak faturalar çok yüksek geliyor, bin 500 ile 2 bin TL arasında ödüyorum” diye konuştu.
MAHKEME SÜRECİ NASIL İŞLER?
Avukat Demirezen, böyle durumlarda ilk adımın bina yönetimine başvurmak olduğunu belirtti. Yönetimle çözüm sağlanamazsa, mahkemeye giderek hakimin müdahalesi talep edilebilir. Demirezen, “Komşunun zarar kastıyla hareket ettiği kanıtlanırsa, zararını tazmin etmek zorunda kalır” dedi.