İş dünyasında yapay zeka teknolojisinin kullanımı, işe alım süreçlerinde büyük bir devrim yarattı. Onenewone Ono’nun kurucusu Tunç Erman, 2024 yılı itibarıyla yapay zeka destekli işe yerleştirmelerin bir önceki yıla oranla 10 kat arttığını belirtti. Erman, sigorta, banka, perakende ve enerji sektörlerinin bu alanda öncü olduğunu, 2025 sonuna kadar adayların yüzde 80’iyle ilk görüşmelerin yapay zeka asistanları tarafından yapılmasının beklendiğini ifade etti.
ADAY ARAMA SÜRESİ BİR SANİYEYE İNDİ
Yapay zeka, geleneksel yöntemlerle 23 saat sürebilen aday arama işlemini yalnızca bir saniyeye indiriyor. Yapay zeka destekli işe alım süreçlerinin toplam süreyi 42 günden 12 güne düşürdüğü ve yaklaşık 4 kat daha hızlı sonuç verdiği gözlemlendi. Bu yenilikçi teknoloji sayesinde ön mülakatlardan geçen adayların yüzde 80’i doğrudan işe alınıyor, bu da süreçlerin doğruluğunu ve verimliliğini gözler önüne seriyor.
SEKTÖRLER VE ŞEHİRLERDE ÖNE ÇIKANLAR
Yapay zeka ile işe alım süreçlerinde en çok talep gören sektör teknoloji (%34) olurken, onu satış (%22) ve insan kaynakları (%12) takip etti. İstanbul, en çok yapay zeka destekli işe alım yapan şehir olurken, ikinci sırada Kocaeli yer aldı.
HİBRİT ÇALIŞMA MODELİ YÜKSELİYOR
Çalışma modellerinde hibrit düzen (%42) hızla benimsenirken, uzaktan çalışma (%12) özellikle kadın çalışanlar arasında tercih ediliyor. Erkek çalışanların hibrit çalışmayı tercih ettiği belirtilirken, Y kuşağının (%52) ofis ortamını, Z kuşağının (%59) ise hibrit modeli benimsediği görüldü. Bu eğilimler, yeni nesil iş gücünün beklentilerine ışık tutuyor.
YAN HAKLAR VE KIRMIZI ÇİZGİLER
Çalışanların en sevdiği yan hak, doğum günü izni olurken; iş hayatında öne çıkan kırmızı çizgiler ise saygısızlık, iş ahlakı eksikliği, dürüstlükten sapma ve mobbing olarak sıralandı. Yabancı dil tercihlerinde ise İngilizce %96 oranıyla açık ara önde.
TEKNOLOJİ VE İNSAN ODAKLILIK BİR ARADA
Tunç Erman, yapay zeka tabanlı işe alım süreçlerinin yalnızca hız ve verimlilik sağlamadığını, aynı zamanda işverenler ile çalışanlar arasında daha insan odaklı, yenilikçi ve kapsayıcı bir yaklaşımı mümkün kıldığını belirtti.