Van Haber

Akdamar Kilisesi'nde 12. Ayin İçin Hazırlıklar Devam Ediyor

Abone Ol

Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası'ndaki tarihi Ermeni Kilisesi'nde bu yıl 12.'si düzenlenecek ayin için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Sabah saat 07.30 sıralarında Van'ın Gevaş ilçesindeki Akdamar İskelesi'ne gelen Hristiyan Ermeniler, teknelerle adaya ulaşarak ayin için hazırlıklarına başladılar. Teknelerle yapılan 20 dakikalık yolculuğun ardından adaya varan konuklar, ayin öncesinde hazırlıklarını tamamlıyor.

Güvenlik ve Organizasyon
Ayin için Van Emniyet Müdürlüğü tarafından adada çok sayıda polis görevlendirilirken, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri de Van Gölü’nde devriye faaliyetlerini sürdürüyor. Ayinin, Türkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak Maşalyan'ın başkanlığında, Kd. Peder Drtad Uzunyan tarafından yönetilmesi bekleniyor. Ayinin saat 11.00’de başlaması planlanıyor.

Akdamar Kilisesi'nin Tarihi
Van Valiliği'nin teklifi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayıyla yılda bir gün ayine izin verilen Akdamar Kilisesi, 915-921 yılları arasında inşa edilmiştir. Manastıra dönüştürülen kilise, 2007 yılında restore edilerek müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından Keşiş Manuel’e yaptırılan bu kilise, Ermeni halkı için büyük bir dini öneme sahiptir. Ermeniler, bu kiliseyi dini bir vecibe olarak görmekte ve ziyaret etmeyi kutsal bir görev olarak kabul etmektedirler.

Tarihçesi ve İç Mekân
Kilise, 1915 yılına kadar din adamlarının yetiştiği ve ayinlerin yapıldığı bir yerdi. Rus işgali sonrasında kapatılan kilise, 2010 yılında yeniden ayinlere ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Akdamar Kilisesi’ne batı ve güney kapılarından giriş yapılmaktadır. Kilisenin duvarlarında İncil ve Tevrat'tan alınmış çeşitli sahnelerin resmedildiği zengin figürler yer almaktadır. Bu figürler arasında Yunus Peygamber'in denize atılması, Hazreti Meryem ve Hazreti İsa, Hazreti Adem ile Hazreti Havva'nın cennetten çıkarılması, Hazreti Davut ile Kral Goliat'ın mücadelesi ve diğer dini sahneler bulunmaktadır. Ayrıca, kilisenin iç kısmında bozulmuş freskler de yer almaktadır.

İstanbul'dan gelen Tamara Telli, doğduğu günden bu yana bu anı hayal ettiğini ve kendilerine bu imkânı tanıyanlara teşekkür ettiğini belirtti.