HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Şehzade Demir, Van’ın kronikleşmiş sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyarak, şehrin ihtiyaçlarına dikkat çekti. Demir, yaptığı açıklamada Van’ın ulaşım, sağlık, ekonomi ve sınır ticareti alanlarında ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade ederek yetkililere acil çözüm çağrısında bulundu.

Van’da Anlamlı Seminer: Aile İçi İletişimde Çıkış Yolları Konuşuldu” Van’da Anlamlı Seminer: Aile İçi İletişimde Çıkış Yolları Konuşuldu”

“FERİT MELEN HAVALİMANI'NIN PLANSIZ KAPANIŞI TEPKİ TOPLUYOR”


Demir’in gündeme taşıdığı ilk konu, Van Ferit Melen Havalimanı'nın 1 Mayıs-15 Ağustos tarihleri arasında kısmen, 15 Ağustos-15 Kasım arasında ise tamamen kapanacak olması oldu. Demir, bu kararın, hem halkın günlük yaşamını hem de ekonomiyi doğrudan etkilediğini belirtti. “Daha önce yedek pist yapılacağı ve kapanmaya gerek kalmayacağı söylenmişti. Van gibi bir şehirde böylesine plansız bir kapanış, büyük mağduriyetler yaratacaktır” diyen Demir, tamiratların yoğun sezon yerine kış aylarında yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Van’a, coğrafi ve teknik koşullara daha uygun, yeni ve modern bir havalimanı yapılmasının artık zorunlu hale geldiğini belirtti.

“ŞEHİR HASTANESİ YATIRIMINDA YANLIŞ YER SEÇİMİ”

Van’da yapılması planlanan şehir hastanesinin mevcut Bölge Hastanesi yerleşkesine inşa edilmesinin, ulaşım ve erişim açısından ciddi problemler yaratacağını dile getiren Demir, bu tercihin yoğun trafik ve otopark sıkıntılarını artıracağını söyledi. “Tüm sağlık yatırımlarının aynı bölgeye yapılması doğru değildir. Şehir hastanesi çevre yolu yakınına, ilçelerin erişimine açık alanlara yapılmalı” diyen Demir, eski Ziraat Lisesi, AMATEM-ÇEMATEM arazisi ve çevre yoluna yakın alanların alternatif olarak değerlendirilmesini önerdi.

“VAN, SINIR İLİ AVANTAJINI KULLANAMIYOR”

Van ekonomisinin canlandırılması için sınır ticaretinin önemine dikkat çeken Demir, Kapıköy Sınır Kapısı’nda sadece küçük ölçekli bavul ticareti yapılabildiğini belirtti. Serbest ticaret bölgesi kurulması ve ticarete konan kotaların kaldırılması gerektiğini söyleyen Demir, İran’a uygulanan ABD ambargosunun Türkiye’nin iç ticaret politikalarına yansımaması gerektiğini vurguladı. “Van, ithalat ve ihracatta güçlü bir merkez haline getirilmeli” diyen Demir, sınır ticaretinin hem esnafa hem de istihdama olumlu katkı sağlayacağını belirtti.

“15-20 BİN DOLARLIK BELGELER HALKI YAYA GEÇİŞE ZORLUYOR”

İran’a özel araçla geçmek isteyen vatandaşların “triptik” belgesi için fahiş ücretler ödemek zorunda kaldığını belirten Demir, bu ücretlerin 15 ila 20 bin dolara kadar çıktığını söyledi. Gürcistan ve Irak kapılarındaki makul ücretlendirmeler örnek gösterilerek, Van’da da vatandaşların araçlarıyla rahatlıkla seyahat edebileceği koşulların sağlanması istendi.

“KAPIKÖY SINIR KAPISI’NDA İNSAN ONURUNA AYKIRI UYGULAMALAR”


Kapıköy Sınır Kapısı’nda giriş-çıkış yapan vatandaşların kötü muameleye maruz kaldığını ve işlemlerin uzun sürdüğünü ifade eden Demir, hem fiziksel altyapının hem de personel sayısının yetersiz olduğunu söyledi. “Giriş-çıkış işlemlerinde daha nazik, saygılı ve insan onuruna uygun bir yaklaşım benimsenmeli” çağrısında bulunan Demir, bu durumun Van’ın turizm potansiyelini de zedelediğine dikkat çekti.

“VAN HALKI YALNIZ DEĞİLDİR”

HÜDAPAR’lı Demir, Van’ın sorunlarının takipçisi olacaklarını belirterek, ilgili bakanlıkları harekete geçmeye davet etti. Vanlıların her alanda daha kaliteli bir yaşamı hak ettiğini vurgulayan Demir, şehirdeki tüm kesimlerin sorunlarının meclis düzeyinde takip edilmesinin önemine dikkat çekti.

Muhabir: EDANUR KUŞ