Bugün 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sokakta yaşayan hayvanların sorunları ve çözüm yolları bir kez daha gündeme gelirken, Van’dan çarpıcı bir uyarı geldi. İşte detaylar…
Feqîye Teyran Kültür Sanat Spor Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muammer Takıs, kentteki hayvanlara yönelik çalışmaların yetersiz olduğunu vurgulayarak yetkililere acil çözüm çağrısında bulundu. Takıs, Van’daki hayvan rehabilitasyon merkezlerinin kapasitelerinin sokakta yaşayan hayvanların ihtiyaçlarını karşılamada oldukça yetersiz kaldığını belirtti. Takıs, gönüllülerin yaptığı incelemelerde, birçok hayvanın kapalı ve sağlıksız ortamlarda tutulduğunun tespit edildiğini ifade etti. Yeni yapılan doğal yaşam alanının da, 2028 yılına kadar planlanan hedeflere uygun olmadığını söyleyen Takıs, “Yerel yönetimler güçlendirilmeli, belediyeler kendi kliniklerini kurarak aktif rol üstlenmeli” dedi.
“KISIRLAŞTIRMA HIZLANDIRILMALI, ORTAK ÇALIŞTAY ŞART”
Takıs, sokak hayvanlarının çoğalmasının önüne geçebilmek için kısırlaştırma çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün iş birliğinde geniş katılımlı bir çalıştay düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Bu konu sadece belediyelerin omuzuna bırakılmamalı, devletin tüm kurumları ortak sorumluluk almalı” diye konuştu.
“HAYVANA ŞİDDETTE CAYDIRICI CEZALAR GEREKİYOR”
Son yıllarda artan hayvana şiddet olaylarına da dikkat çeken Muammer Takıs, “Hayvana şiddet uygulayanlara yönelik cezalar caydırıcı olmalı. Bu tür vakalarda sadece para cezası değil, mutlaka hapis cezaları uygulanmalı. Ayrıca her kamu kurumunun bahçesinde en az bir ya da iki sokak hayvanı rehabilite edilerek popülasyon kontrolüne katkı sağlanabilir” dedi.
“FARKINDALIK KÜÇÜK YAŞLARDA BAŞLAMALI”
Hayvan hakları konusunda eğitim ve toplumsal farkındalığın önemine de dikkat çeken Takıs, “Hayvan sevgisi küçük yaşlarda başlar. Bu konu okullarda bir ders olarak müfredata eklenmeli. Ayrıca özel gereksinimli bireyler, yaşlı bakım evleri ve rehabilitasyon merkezleri de bu sosyal sorumluluk sürecine dâhil edilmeli” ifadelerini kullandı.
VAN HALKINA VE TÜM GÖNÜLLÜLERE ÇAĞRI
Van’ın toplumsal duyarlılığı yüksek bir şehir olduğunu vurgulayan Takıs, “Bu şehir, sokak hayvanlarının yükünü omuzlayabilecek potansiyele sahip. Bu nedenle tüm kurumları, gönüllü kuruluşları ve halkı birlikte hareket etmeye çağırıyorum. Hep birlikte sokak hayvanları için yaşanabilir bir ortam kurabiliriz” dedi.