Van’da Donma Sezonu Bitti, “Dondurma” Sezonu Başladı Van’da Donma Sezonu Bitti, “Dondurma” Sezonu Başladı

Van’da son zamanlarda sazlık alanlarda çıkan yangınlar endişe verici boyutlara ulaştı. İtfaiye ekipleri sürekli teyakkuzda olsa da, göl kenarındaki ulaşımı zor alanlarda müdahalede yetersiz kalıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan siyaset bilimci Muhlis Kaya, Van Gölü ve çevresinin yangınlara karşı daha etkin korunması gerektiğini belirterek, “Van’a acilen Deniz İtfaiyesi kurulmalı” dedi.

Sazlık yangınları gece boyunca sürdü

Gevaş’ın Göründü Köyü yakınlarında çıkan sazlık yangını gece boyunca devam etti. Rüzgarın etkisiyle büyüyen alevler geniş bir alana yayıldı. Ancak itfaiyenin kara yoluyla ulaşımının zor olduğu bölgelerde müdahale gecikti. Bu durum, göl çevresindeki yangınlara özel bir ekip ve altyapı ihtiyacını bir kez daha gündeme getirdi.

“Van Gölü kendi sorunlarıyla baş edemiyor”

Muhlis Kaya, Van Gölü'nün sadece çevresel değil, aynı zamanda yangın gibi krizlerle de başa çıkabilecek bir sistemden yoksun olduğunu vurguladı. “Gölün kendi yangınlarına müdahale edemediğini tekrar tekrar görüyoruz. Deniz itfaiyesine, drone destekli yangın takip sistemlerine, meteorolojik uyarı altyapısına ve sürdürülebilir politikalara ihtiyacımız var” dedi.

Deniz İtfaiyesi neden gerekli?

Kaya, göl kıyısındaki yangınlara müdahalede en büyük sorunun ulaşım olduğunu belirterek, “Deniz üzerinden yangına müdahale edebilecek ekiplerimiz olmalı. İtfaiye botları, su yüzeyinden hızlı bir şekilde yangına su püskürtebilir ve kıyı hattını koruyabilir” ifadelerini kullandı.

Yetkililere çağrı: “Önlem alınmalı”

Uzmanlar ve çevreciler de Van Gölü çevresinde yaşanan yangınların ciddi bir ekolojik zarar verdiğini belirtiyor. Kaya, yetkililere seslenerek, “Deniz İtfaiyesi gibi projeler yalnızca yangınlarla mücadeleyi değil, Van Gölü’nün genel güvenliğini de artıracaktır”

Muhabir: Mizgin Kaynar