Van'ın simgesi haline gelen ve nesli koruma altında bulunan Van kedilerinin 2025 yılındaki ilk yavruları, Van Kedi Villası’nda dünyaya geldi. Türkiye'de milli ırk olarak tescillenen Van kedilerinin özelliklerini korumak amacıyla yapılan çalışmalar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesindeki Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından sürdürülüyor.
VAN KEDİSİNE YOĞUN İLGİ SÜRÜYOR
Yerli ve yabancı on binlerce kişinin her yıl ziyaret ettiği Van Kedi Villası’nda, 2025 yılı doğumlarının ilk evresi tamamlanıyor. Beyaz ipeksi tüyleri, farklı göz renkleri ve suya olan ilgileriyle tanınan Van kedileri, bu yılki doğum dönemine 11 anne kediyle başladı. İlk doğumlarda toplam 37 sağlıklı yavru dünyaya geldi.
“YILSONUNA KADAR EN AZ 100 YAVRUYU SAHİPLENDİRMEYİ PLANLIYORUZ”
Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, yılın ilk doğumlarının başladığını belirtti. Prof. Dr. Kaya, "Şu ana kadar 11 kedimiz doğum yaptı ve toplamda 37 yavru dünyaya geldi. Yıl boyunca üç ayrı doğum dönemi olacak. İlk partinin yaklaşık yüzde 50'si tamamlandı. Bu yıl geçen seneye göre daha fazla yavru elde etmeyi hedefliyoruz. Hatta ihtiyaç fazlası yavru olmasını bekliyoruz. Bu nedenle yılsonuna kadar en az 100 yavruyu sahiplendirmeyi planlıyoruz" dedi.
YAVRULARA ÖZEL BAKIM VE KORUMA UYGULANIYOR
Yavruların sağlık durumlarına büyük özen gösterildiğini belirten Prof. Dr. Kaya, bakım sürecinin deneyimli personel tarafından yürütüldüğünü ifade etti. Kaya, "Yavruların bakım süreci titizlikle yürütülüyor. Herkesin onlara temas etmemesi büyük önem taşıyor. Bu konuda yalnızca eğitimli ve yıllardır bizimle çalışan personelimiz görev alıyor. Enfeksiyon riskini en aza indirmek ve yavru kayıplarını önlemek adına gerekli tüm hassasiyeti gösteriyoruz. Aşılamaya henüz başlanmadı. Çünkü yavruların aşıları en az 4 haftalık olduktan sonra yapılabiliyor" şeklinde konuştu.