Yeniden Refah Partisi Van İl Başkanı Nayif Şabu, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Şabu, açıklamasında, depremin yıkıcı etkilerine ve afet bölgesindeki hâlâ devam eden zorluklara dikkat çekti.
"O GÜN HEPİMİZ ÖLDÜK, BAZILARIMIZI TOPRAĞA VERDİK"
6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli 7,6 büyüklüğündeki deprem ile Elbistan merkezli 7,8 büyüklüğündeki ikinci depremin 11 ili büyük bir felakete sürüklediğini belirten Şabu, "O gün hepimiz öldük, bazılarımızı toprağa verdik," diyerek acılı günleri yad etti. Şabu, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Kilis ve Osmaniye illerinin yanı sıra Elazığ, Bingöl, Kayseri gibi illerin de deprem bölgesi ilan edilerek büyük yıkıma uğradığını vurguladı.
"DEPREMİN YIKTIĞI ALAN, ALMANYA'DAN BÜYÜK"
6 Şubat’taki depremin, Türkiye'nin 11 şehrini ve yüzlerce ilçeyi etkileyerek, toplamda 100 bin 667 km²'lik bir alanı yıktığını belirten Şabu, "Bu alan, Almanya'nın yüzölçümünden daha geniş bir coğrafya" dedi. Depremin ülke nüfusunun yüzde 16’sını etkileyerek yaklaşık 15 milyon kişiyi olumsuz etkilediği ifade edildi.
ACILI BİLANÇO: 53 BİN 537 CAN KAYBI
Şabu, depremin acı bilançosuna da değindi. Depremin ardından 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiğini, 107 bin 213 kişinin yaralandığını ve 36 bin 932 binanın yıkıldığını aktardı. Yıkımın ardından arama-kurtarma çalışmaları yapılırken, 26 bin binada ise kurtarma operasyonu gerçekleştirildi.
"DEPREM SONRASI KONUT İNŞASI VE İHTİYAÇLAR"
Şabu, depremin ardından yapılan konut inşa çalışmalarına da dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, depremzedelere 319 bin yeni konut teslim edilmesi taahhüdünde bulunduğunu ancak şu ana kadar yalnızca 155 bin 124 konutun teslim edildiğini belirtti. Ayrıca, 400 binin üzerinde konut ihtiyacı olduğu ve deprem bölgesinde hâlâ 245 bin 780 konuta ihtiyaç bulunduğu ifade edildi.
"İHMALİN HESABI SORULMALI"
Şabu, depremde yaşanan büyük yıkımın sorumlularının hesabının mutlaka sorulması gerektiğini söyledi. "Depremin bu kadar yıkıcı olmasının sebebi olan kim varsa mutlaka hesap vermeli" diyen Şabu, depremzedelere yönelik yapılan çalışmaların daha hızlı ve etkili olması gerektiğini vurguladı.
"DEPREMİN SONRASI İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM GEREKİYOR"
Deprem yönetmeliği konusunda, gelişmiş ülkeler, Avrupa Birliği ve Japonya standartlarında derhal düzenleme yapılması gerektiğini belirten Şabu, "Ülkemiz fay hatları üzerinde ve sürekli sallanıyoruz. Artık deprem altyapısı, imar ve yapılaşma konularında, kanunlarla değil, Anayasayla çözüm üretmeliyiz" dedi.
"HAYATINI KAYBEDENLERE RAHMET, MİLLETİMİZE SABIR"
Şabu, açıklamasını depremde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek ve acılı millete sabırlar temennisinde bulunarak sonlandırdı. "Rabbim, bir kez daha depremlerde hayatını kaybedenlere rahmet, acılı milletimize sabırlar diliyorum," dedi.