DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı, ekonomik kriz ve artan gıda enflasyonunun Van’da çocuk yoksulluğunu derinleştirdiğini belirterek, çocukların yaşadığı hak ihlallerinin araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Milletvekili Gülderen Varlı, kentteki vahim tabloyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Varlı, çocuk yoksulluğunun nedenlerinin araştırılması ve çözüm politikalarının belirlenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif etti.

Rakamlar Van’da Yoksulluğun Derinliğini Gözler Önüne Seriyor

TÜİK’in 2024 “Çocuk Sağlığı ve Yoksunluğu” raporuna göre;

Her 10 aileden biri çocuğuna taze meyve-sebze yediremiyor.

4 çocuktan biri et, tavuk veya balık tüketemiyor.

11 çocukta 1’i uygun bir ders çalışma alanına bile sahip değil.

Saadet Partisi'nden Van Milletvekiline Tepki Saadet Partisi'nden Van Milletvekiline Tepki

Ankara Tabip Odası da bu veriler üzerinden yaptığı açıklamada, “Yoksulluk bir halk sağlığı sorunudur” diyerek okullarda en az bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesini önerdi.

Van’da Çocuklar Açken Kreş Desteği de Sonlandırıldı

Milletvekili Varlı, Van’da derinleşen çocuk yoksulluğuna kayyım uygulamalarının da katkıda bulunduğunu belirtti. Seçilmiş yöneticilerin projelerinin kayyumlar tarafından engellendiğini ifade eden Varlı, “Son olarak Perperok Çocuk Kreşi’nde dar gelirli ailelere sağlanan kreş desteği sonlandırıldı. Bu karar, çocukları mağdur etti” dedi.

Van Milletvekili Gülderen Varlı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Yoksullukla, yoksunlukla, işçileştirme ve istismarla mücadele eden çocuklarımız yeterli gıdaya, eğitime, sağlığa ulaşamıyor. Bu tablo kabul edilemez. Van başta olmak üzere çevre illerde yaşanan çocuk yoksulluğunun nedenleri araştırılmalı, çocukların yaşam koşullarını iyileştirecek politikalar derhal hayata geçirilmelidir.”

Çözüm İçin Meclis Araştırması Talebi

Varlı’nın önerge kapsamında:

Gıda güvensizliğinin sebeplerinin araştırılması

Çocuk işçiliğini artıran nedenlerin incelenmesi

Sosyal destek politikalarının yeterliliğinin sorgulanması

Çocuklara yönelik acil çözüm planlarının oluşturulması hedefleniyor.

Kaynak: HABER BÜLTENİ