Van'da yok olmaya yüz tutan çömlekçilik sanatını sürdüren Osman Eşme, yeni atölyesinde bu kadim mesleği gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.

Van’dan Yükselen Çiğlik İşsi̇zli̇k Bi̇r Can Daha Aldi (3)-2

Urartu Geleneğini Yaşatıyor

Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Bardakçı Mahallesi'nde babasından öğrendiği çömlek sanatını yıllardır sürdüren Osman Eşme, bu el işçiliğini yeni kuşaklara aktarmak için çaba harcıyor. Kentte bu mesleği icra eden tek usta olarak bilinen Eşme, Urartulardan günümüze uzanan çömlekçiliği Bedesten Çarşısı’ndaki yeni atölyesinde tanıtıyor.

Eskiden mahallelerinde 20’den fazla usta ve 15 fırın bulunduğunu belirten Eşme, 1976 yılından itibaren plastik kullanımının yaygınlaşmasıyla çömlekçiliğin terk edildiğini söyledi. Bu durumun ustaların meslekten uzaklaşmasına neden olduğunu vurgulayan sanatçı, "Rahmetli babam da bu işin ustasıydı. Ondan öğrendiğim bu mesleği 2003 yılından beri sürdürüyorum. Şu anda Van'da çömlekçiliği devam ettiren tek ustayım" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Önünde Kalabalık Artıyor Büyükşehir Belediyesi Önünde Kalabalık Artıyor

Van’dan Yükselen Çiğlik İşsi̇zli̇k Bi̇r Can Daha Aldi (4)-2

Bedesten Çarşısı’nda Yeni Dönem

Kentin merkezinde kurulan Bedesten Çarşısı’nda kendisine bir alan tahsis edilmesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirten Osman Eşme, "Devlet büyüklerimize teşekkür ediyorum. Bu çarşı bizim için büyük bir fırsat oldu. Burada hem sanatımızı tanıtacağız hem de geçimimizi sağlayarak mesleğimizi yaşatacağız" diye konuştu.

Van’dan Yükselen Çiğlik İşsi̇zli̇k Bi̇r Can Daha Aldi (5)

El Yapımı Çömlekler Sağlığa Faydalı

El işçiliğiyle üretilen çömleklerin sağlığa faydalı olduğunu vurgulayan Eşme, "Urartu motifleriyle süslenmiş eşyalar, peynir küpleri ve hediyelik süs eşyaları yapıyoruz. Çömlekten yapılan su testileri kireci süzerek suyu doğal şekilde soğuk tutuyor. Peynir küplerinde saklanan peynirlerin asidi daha az oluyor ve mideyi yakmıyor. Ayrıca, çömlek kaplarda pişen yemekler çok daha lezzetli oluyor" ifadelerini kullandı.

Van’da unutulmaya yüz tutmuş çömlekçiliği yaşatmak için büyük bir mücadele veren Osman Eşme, bu sanatın gelecek kuşaklara aktarılması için destek bekliyor.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI