Van, sahip olduğu tarihi ve doğal zenginliklerle Türkiye'nin önemli turizm bölgelerinden biri olmasına rağmen, yeterince ilgi görmüyor. Van Gölü Havzası Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir, bölgenin turizm açısından hak ettiği noktaya gelebilmesi için daha fazla tanıtım ve destek gerektiğini belirtti.

Ramazan Bayramı’nda, Van’ın çevre illeri turistle dolup taşarken, Van, bu kalabalığı sadece uzaktan izlemekle yetindi. Yıllardır turizmde eski canlılığını bulamayan Van, sahip olduğu potansiyele rağmen beklediği ilgiyi göremiyor. Özellikle kültür turlarında istenilen turist yoğunluğu sağlanamıyor.


3281726

TURİZMDE EKSİKLER VAR

Van, Urartuların başkenti olarak tarihi bir mirasa, Van Gölü’nün eşsiz manzaralarına, kültürel değerlerine ve benzersiz gastronomiye sahip olmasına rağmen, bu değerler yeterince tanıtılmıyor. Turizm profesyonelleri, bölgenin bir marka haline gelmesi ve daha fazla turist çekebilmesi için tanıtımın artırılması gerektiğini belirtiyor. Ancak, uçak seferlerinin yetersizliği, ekonomik zorluklar ve tanıtım eksiklikleri, bölge turizminin gelişmesini engelliyor.
 

TURİZMİ BİR MARKA HALİNE GETİRMEK LAZIM
 

Van Gölü Havzası Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir, bölgenin yeterince tanıtılmadığını belirterek, “Karadeniz, Kapadokya ve GAP gibi bölgeler kendilerini marka haline getirdi. Ancak Van hâlâ hak ettiği değeri göremiyor. Tur operatörleri Van’ı sadece günübirlik bir destinasyon olarak görüyor. Oysa Van Gölü Havzası, tarihi ve doğal güzellikleriyle başlı başına bir turizm destinasyonu olmalı” dedi.
 

20181213092635366 01 Van Kalesi Ocak Ayi-2

TURİSTLER DAHA UZUN SÜRE KALMALI
 

Van’daki kültürel turlar hakkında bilgi veren Tunçdemir, "Turlarımız en az üç gece dört gün olarak planlanıyor. Muradiye Şelalesi, Akdamar Adası, Ahlat, Van Kalesi ve Van Müzesi gibi önemli noktaları kapsıyoruz. Ancak turistlerin burada daha uzun süre konaklaması için daha fazla tanıtım yapmalıyız” dedi.
 

ULAŞIM SORUNU TURİZMİ ZORA SOKUYOR
 

Van’a ulaşımın büyük bir sorun oluşturduğunu belirten Tunçdemir, "Uçak seferlerinin yetersizliği ve fiyatların yüksek olması turistlerin Van’a gelmesini zorlaştırıyor. İstanbul’dan karayolu ile Van’a gelmek saatler sürüyor. Uçak seferlerinin artırılması ve fiyatların düzenlenmesi gerekiyor” diye ekledi.
 

Whatsapp Image 2025 04 03 At 15.52.59 (1)

EKONOMİK ZORLUKLAR TURİZMİ ETKİLİYOR

Tunçdemir, Türkiye’deki ekonomik kriz nedeniyle tur fiyatlarının arttığını ve insanların seyahat etmeye eskisi kadar istekli olmadığını söyledi. “Eskiden yurtdışı turlarına büyük talep vardı, ancak şu an eski rağbet yok. Yine de elimizden geleni yapıyoruz” diyerek, bölge turizminin gelişmesi için daha çok çaba sarf ettiklerini belirtti.

 

Son Dakika: Van'ın o önemli noktasında büyük yangın! Son Dakika: Van'ın o önemli noktasında büyük yangın!

İŞ BİRLİĞİ ŞART

Son olarak Tunçdemir, Van’ın turizmde hak ettiği noktaya gelmesi için tüm yetkililere büyük görev düştüğünü vurguladı. “Valilik, Turizm Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası ve milletvekilleri Van’ın turizmini geliştirmek için ortak hareket etmeli. Van’ı markalaştırmak için daha fazla tanıtım yapılmalı ve turizm altyapısı güçlendirilmelidir” şeklinde konuştu.
 

Whatsapp Image 2025 04 03 At 15.52.59 (2)

Muhabir: MİZGİN KAYNAR