Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), "Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği"nde önemli değişiklikler yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemelerle, ilkokul öğrencileri için sınıf tekrarı uygulaması ve okul süreçlerinde çeşitli değişiklikler getirildi.

Sınıf Tekrarı Düzenlemesi

Yeni yönetmelik ile ilkokullarda müdürlükçe belirlenen yeterlilik düzeyine ulaşamayan öğrencilere, velilerinin dilekçesiyle sınıf tekrarı yapılması mümkün hale getirildi. Bu işlem, sadece bir kez olmak üzere ilkokul öğrenimi süresince uygulanabilecek. Okul müdürlükleri, mayıs ayında velilere yazılı, e-posta veya SMS ile bilgilendirme yapacak ve veli, ders yılı bitimine bir hafta kala dilekçesini okul müdürlüğüne vererek sınıf tekrarı talep edebilecek.

Tenefüs Süresi Kısaltıldı

Yeni düzenlemeyle, tekli eğitimde okullarda yemek ve dinlenme için ayrılan süre 40 dakikadan 30 dakikaya düşürüldü. Bu değişiklikle, öğle arası süresinin belirlenmesinde okul yönetimi ve velilere daha fazla esneklik sağlanması amaçlanıyor.

Yeni Okul Açılışı ve Kardeşlerin Nakil İşlemleri

Yeni okul açılması veya adres değişikliği gibi durumlarda, kardeşlerin nakil işlemleri velinin isteği doğrultusunda yapılabilecek. Ayrıca, hastanede uzun süreli tedavi gören bireylerin çocuklarına nakil kolaylığı sağlanacak. Kınama ve üstü yaptırımla karşılaşan öğrencilerin, rehberlik servisinin uygun görüşüyle başka okula nakli gerçekleştirilebilecek.

Okul Öncesi ve İlkokulda Yeni Değerlendirme Yöntemi

Sağlık Bakanı'ndan Van’a Müjdeli Haber Sağlık Bakanı'ndan Van’a Müjdeli Haber

Yeni müfredat doğrultusunda, her dönem sonunda karne yerine okul öncesi eğitimde "beceri edinim raporu", ilkokullarda ise "gelişim raporu" verilecek. Ayrıca, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde yapılan müfredat güncellemeleriyle eğitimdeki kalitenin artırılması hedefleniyor.

Denklik ve Nakil İşlemleri

Yurt dışından gelen öğrencilerin denklik sınavları, 9 Temmuz 2024 tarihinde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği’ne göre yapılacak. Ayrıca, öğrenci nakil işlemleri ve meslek ortaokuluna geçiş zamanları netleştirildi.

Bu düzenlemelerle birlikte, eğitim süreçlerinin daha şeffaf ve verimli hale getirilmesi amaçlanıyor. MEB, okul yönetimlerinin daha esnek ve etkin çalışabilmesi için düzenlemeleri hayata geçirdi.

Kaynak: haber merkezi