Bir çocuğun anneannesinden tatlı istemesiyle başlayan serüvende, yüzlerce akülü araç alındı; binlerce aileye gıda ve tüketim ürünleri ulaştırıldı, binlerce öğrenciye burs imkânı sağlandı. Önce sosyal medya hesabını kuran Vanlı Amca, sonrasında Vanlı Amca Sosyal Yardım ve Dayanışma Derneği’ni de hayata geçirdi.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kurumu gibi çalışıyor. Sosyal medyada başladığı serüvende bugün derneğin onlarca gönüllüsü ve binlerce hayırseveri var. Sadece Van değil, Türkiye’nin her tarafından gelen yardım çağrılarına sessiz kalmıyor. Asgari ücretle çalışan Vanlı bir hayırsever olan Vanlı Amca, bundan 9 yıl önce sosyal medya hesabını kurdu. Hesap, ilk olarak Van’da ihtiyaç sahiplerine ulaşırken zamanla takipçi sayısı arttı ve şimdilerde gönüllü bir orduya dönüştü.

Yaklaşık 80 bine yakın anne veya babasını kaybetmiş çocuk ve yetişkinle ilgilendiklerini belirten Vanlı Amca, sadece Van’da değil, ülkenin neredeyse her iline yardım eli uzatıyor. Engelli yüzlerce çocuğa akülü sandalye sağlayarak yüzlerini güldürdü. O, zenginlerle yoksullar arasında bir köprü kurarak zenginden alıp fakire ulaştırıyor. Bugüne kadar 30 bin koli malzeme dağıttı, ihtiyaç sahiplerine giysi, kırtasiye, kömür, un gibi birçok tüketim ürününü evlerine kadar götürdü.

Sosyal medya hesabı üzerinden ailelerin kendisine ulaştığını ifade eden Vanlı Amca, “Mağdur olanın iletişim numarasını alır, ilgilenecek arkadaşlarıma veririm. Onlar gereken yardımı yapar. Ben sadece köprü görevini yapıyorum. En son derneğimizi kurduk. Vanlı Amca Sosyal ve Dayanışma Derneği mevcut. Dernek kurduktan sonra talepler daha da arttı. Yoksulluk arttı. Bir nebze karınca misali, bir damla su gibi yardım ediyoruz. Derneğimize farklı ülkelerden katkı sunan dostlarımız var.” dedi.

7 YIL ÖNCE BAŞLAYAN HİKÂYE

Asgari ücretle çalıştığını söyleyen Vanlı Amca, hikâyesinin başlangıcını şu şekilde anlatıyor:

Van'ın Asırlık Mirası Reşik Tescilleniyor Van'ın Asırlık Mirası Reşik Tescilleniyor

“Yağmurlu bir günde, sabah işe giderken Van’ın Cumhuriyet Caddesi’nde bir anne ve kız çocuğu gördüm. Anne, çocuğunu dövüyordu. İçimde dert oldu. Kendi kendime, ‘Acaba bu küçük çocuk ne yapmış olabilir ki annesi onu dövüyor?’ diye sordum. Çocuk 5-6 yaşlarındaydı. Annesine neden çocuğu dövdüğünü ve bu yağmurda, sabahın erken saatinde ne yaptıklarını sordum. Kadın ‘Yok bir şey’ dedi. Tekrar sordum: ‘Lütfen, neden ağlıyor çocuk?’ Hemen bekledikleri yerin önünde bir tatlıcı vardı. Bugün gibi hatırlıyorum. Kadın, yağmurda devletin verdiği ‘çocuk parası’ olan 60-70 TL’lik bir miktarı almak için oraya gelmişti. Alacak parası yoktu. Çocuğun susması için dövüyordu.

O an cebimde sadece 7 lira vardı. Bunun 5 TL’sini tatlı almak için çocuğa uzattım. Çocuk utandı, almadı. Sonra o yaşlı gözlerle elini uzattı. Annesi, ‘Al, amcadır, Vanlı Amcandır’ deyince, çocuk yaşlı gözleriyle o parayı aldı. Tatlıyı da aldı ve bayağı sevindi. Ama çok merak ettim, içimde hep dert oldu. Sonra kendi kendime ‘Bir tatlı alacak parası olmayan bir anne evde ne yer, ne içer?’ diye düşündüm. O gün işe gitmedim, onları takip ettim. İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesi’nde o annenin toprak bir eve girdiğini gördüm. Dışarda evin fotoğrafını çektim; harap olmuş bir evdi. O gün yağmurdan ıslandığım için işe gitmedim.”

DERNEĞİ VAR ARTIK

Vanlı Amca, tek başına çıktığı yolda şimdi yüzlerce gönüllüye ulaştı. Gelen taleplere yetişemeyen Vanlı Amca, kendi adına bir dernek kurdu. Dernekte birçok gönüllü çalışıyor. Gelen yardım taleplerine cevap verdikten sonra yardımlar, dernek üyeleri tarafından ihtiyaç sahibinin evine kadar götürülüyor.

Vanlı Amca, sadece Van’da değil, ülkenin neredeyse her iline yardım eli uzattıklarını belirtiyor. Sosyal medya hesabından ailelerin kendisine ulaştığını ifade eden Vanlı Amca, “Mağdur olanın iletişim numarasını alır, ilgilenecek arkadaşlarıma veririm. Onlar gereken yardımı yapar. Ben sadece köprü görevini yapıyorum. En son derneğimizi kurduk. Vanlı Amca Sosyal ve Dayanışma Derneği mevcut. Dernek kurduktan sonra talepler daha da arttı. Yoksulluk arttı. Bir nebze karınca misali, bir damla su gibi yardım ediyoruz. Derneğimize farklı ülkelerden katkı sunan dostlarımız var,” dedi.

Muhabir: Mizgin Kaynar