Van Haber

Van’ı Bekleyen Büyük Tehlike!

Van’da son 2 yıl içinde onlarca otel yapıldı. Son 10 yılda sayısı hızla yükselen İranlı turist sayısı, son iki yıl içinde bıçak gibi kesilince birçok otel kapanma ile karşı karşıya gelebilir.

Abone Ol

Van’da son 2 yıl içinde onlarca otel yapıldı. Son 10 yılda sayısı hızla yükselen İranlı turist sayısı, son iki yıl içinde bıçak gibi kesilince birçok otel kapanma ile karşı karşıya gelebilir.

7 ay boyunca oteller yüzde 90 doluluk oranına ulaşıyordu

Her tatil fırsatını değerlendirerek ülkelerinden Van'a gelen İranlı turistler, esnafa adeta can suyu oluyordu. 2023 yılına kadar Van’ın caddeleri İranlı turistlerin yoğun ilgisinden dolayı cıvıl cıvıldı. Gün boyu cadde ve sokaklarda gezerek Van'a canlılık katan İranlı turistler, yaptıkları alışveriş ile de esnafın yüzünü güldürüyordu. Nisan ayı ile beraber yaklaşık 7 ay boyunca oteller yüzde 90 doluluk oranına ulaşıyordu.

Otellerin İran pazarına ayırdığı odalar boş kaldı

Ancak son iki yıldır İranlı turist sayısında azalma oldu. Birçok İranlı turist sadece Van’ı transit geçiş olarak kullandı. Van’ın elindeki potansiyel, Karadeniz illeri, İstanbul, Antalya gibi şehirlere kayınca Van otellerinde doluluk oranı yüzde otuzlarda kaldı. Son 5 yılda kayıt dışı otellerin sayısında hızlı bir yükseliş oldu. Birçok otel işletmesinin ruhsatı bile yok. Geçen yıl Nevruz ve dini bayramlarda 60 bini aşkın İranlı turist sayısı bu bayramda yok denecek kadar azdı. Otellerin İran pazarına ayırdığı odalar boş kaldı.

Önümüzdeki yıllar için yeni bir kriz yaratabilir

Turizmciler, İranlı sayısında yaşanan düşüşte siyasî sebeplerin yanında huzur ve güven ortamının ortadan kaybolması ve bu ülkenin para birimi riyalin dolar karşısında hızlı değer kaybetmesinin etkili olduğunu belirtiyor. Turizm Databank’ın araştırmasına göre, 2024 yılı sonrasında Van’da açılacak oteller 4 ve 5 yıldızlı olarak sıralanırken, İpekyolu ve Edremit ilçelerindeki 5 yeni 5 yıldızlı otel daha hizmete girecek. Yatırımcılar ise oluşan tablodan tedirgin. Bu sezon rezervasyon rakamlarının yüzde 40’ın altında kalması, önümüzdeki yıllar için yeni bir kriz yaratabilir.