Osmanlı döneminde altın çağını yaşayan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan savatlı gümüş işlemeciliği, Vanlı ustaların emekleriyle gelecek nesillere taşınıyor.
450 DERECELİK ATEŞTE SANATA DÖNÜŞÜYOR
Van'da 2 bin 800 yıllık geçmişe sahip savat sanatı, zahmetli bir süreçten geçerek işleniyor. 450 derecelik ateşte pişirilerek gümüşe işlenen savat, 2017 yılında tescil alarak yeniden hayat buldu.
SON USTALAR EMEK VERİYOR
42 yıllık savat ustası Sadık Binici, Van’daki 123 atölyeden günümüzde yalnızca 2 tanesinin kaldığını belirtti. Binici, savat sanatının Osmanlı, Selçuklu ve Urartu motifleriyle süslenerek kültürel değerleri yaşattığını vurguladı.
GENÇLERE ÖĞRETİLEREK GELECEĞE TAŞINACAK
Binici, savat sanatını yeni kuşaklara aktarmak için Van Valiliği ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile iş birliği yapmayı planladıklarını ifade etti. “Bu sanatı 15-20 kişiye öğrettikten sonra gözü arkada kalmayacağını” söyledi.
SAVAT SANATININ BÜYÜSÜ
17 yıllık savat ustası Selma Uçar ise sabır ve emek gerektiren bu işin kültürel bir miras olduğunu belirterek, “İşlerken kendimi geçmişte hissediyorum. Bu beni sanata daha çok bağlıyor” dedi.