Özellikle İpekyolu, Edremit ve Tuşba ilçelerinde yoğunlaşan inşaat faaliyetleri, doğal alanların yerini betonarme yapılara bırakmasına neden olurken, uzmanlar plansız kentleşmenin çevreye ve şehir kimliğine zarar verdiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Orman tabelası var, orman yok

Van’ın en büyük sorunlarından biri olarak gösterilen yeşil alan eksikliği, her yıl daha da derinleşiyor. Kentin orman varlığı yüzde 2'nin bile altında kalırken, "orman" tabelaları dışında şehirde gerçek anlamda bir orman görüntüsü bulunmuyor. Uzmanlara göre Van, adeta yeşilden uzak bir “beton kent”e dönüşmüş durumda.

Kişi başına düşen yeşil alan 2 metrekarenin altında

Tarih boyunca defalarca yeniden kurulan Van, bugün çok katlı binalar arasında sıkışmış durumda. Kişi başına düşen yeşil alan miktarının 2 metrekarenin altında olduğu şehirde, çevresel kalite ve yaşam konforu ciddi biçimde azalıyor. Şehir plancıları, bu oranın Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği 9 metrekarelik seviyenin çok altında olduğunu vurguluyor.

Kimliksizleşen bir kent

Betonarme yapılarla birlikte şehir estetiğini kaybetmeye başlayan Van, her yıl biraz daha kimliğini yitiriyor. Şehrin silueti, doğal peyzaj yerine yüksek binalar ve asfaltla şekilleniyor. Çevreciler, bu gidişatın geri dönülemez çevresel zararlara yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Van’dan İstanbul’a Uzanan Galatasaray Sevgisi Van’dan İstanbul’a Uzanan Galatasaray Sevgisi

Uzmanlardan ve halktan çağrı: Yeşil alanlar korunmalı

Uzmanlar, şehirde acil olarak yeşil alanların artırılması gerektiğini ifade ederken, vatandaşlar da bu konuda yetkililere çağrıda bulunuyor. Kent sakinleri, “Her geçen gün parklar azalıyor, yeni yapılan her binayla birlikte bir ağaç eksiliyor” diyerek duruma tepki gösteriyor.

Muhabir: Adil Harmancı