Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye genelinde başlattığı mikrobölgeleme etüt çalışmalarıyla, afet tehlikesine karşı yerleşim alanlarının güvenli bir şekilde belirlenmesine yönelik önemli adımlar atıyor. Bu kapsamda, 23 ilde yaklaşık 200 bin hektarlık alanda yürütülen çalışmalar tamamlandı. Mikrobölgeleme etütleri, yerleşim alanlarının yapılaşmaya uygunluğunu inceleyerek, riskli bölgelerin belirlenmesine yardımcı oluyor.

Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Malatya, Osmaniye, Diyarbakır, Adana, Şanlıurfa, Kilis, Van, Erzurum, Manisa, Karabük, Düzce, Kocaeli, Bolu, Bingöl, Kayseri, Denizli, Burdur, Kütahya, Çorum ve Kırşehir gibi illerde yapılan mikrobölgeleme etütleri, özellikle aktif fay zonları üzerinde yoğunlaşarak, potansiyel afet risklerini tespit etmeyi amaçlıyor. Bu çalışmalarla, yerleşim alanlarındaki heyelan ve kaya düşmesi riski gibi tehlikeler belirleniyor.

Tunceli’de Devam Eden Çalışmalar
Tunceli'de ise mikrobölgeleme çalışmaları aktif olarak sürdürülüyor. 6 Şubat depremlerinde bin 700 yapının ağır hasar gördüğü bu ilde, 6 bin 200 hektarlık bir alanda yürütülen çalışmalar sonucunda, ilçelerdeki afet tehlikeleri detaylı bir şekilde inceleniyor. Bakan Kurum, bu projelerin sosyal medya üzerinden paylaşılan görüntülerinde, "Afetlere dirençli şehirler için riskli bölgelerde mikrobölgeleme çalışmalarıyla güvenli yerleşim alanlarını belirliyoruz. Bir yandan da TOKİ ile yeni binalarla yapı stokumuzu güçlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Yer Bilimsel Etüt Dairesi Başkanı Ayşe Çağlayan, mikrobölgeleme etütlerinin detayları hakkında bilgi verirken, “Kuzey Anadolu Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay Zonu ve Batı Anadolu Fay Zonları gibi aktif fay zonlarının etkilediği alanlarda yapılan çalışmalarda, sondaj, jeofizik ve paleosismolojik yöntemler kullanarak, afet tehlikelerini belirliyoruz" dedi.

İmar Planları ve Güvenli Yapılar
Mikrobölgeleme etüt raporları, belediyelerin imar planlarını oluşturmasında temel bir rol oynuyor. Tunceli’nin Merkez, Malazgirt, Hozat, Pülümür ve Çemişgezek ilçelerinde çalışmalar tamamlanırken, Nazımiye, Pertek ve Ovacık’taki çalışmalar ise sona yaklaşmış durumda. Çağlayan, "Yapı-zemin ilişkisi ortaya konularak, güvenli yapılaşmalara imar planları doğrultusunda izin verilecek. Böylelikle, afetlere karşı duyarlı bir planlama ile depreme dirençli şehirler oluşturmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Tunceli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Melih Merik Kara, bu çalışmaların uzun vadede Tunceli’yi afete hazırlamak adına önemli bir altyapı oluşturacağını belirterek, "İlimiz, depreme hazırlama aşamasında büyük bir mesafe kat etti. Yapılan mikrobölgeleme çalışmalarının asıl hedefi, ilimizi uzun vadede afete hazırlamak" dedi.

TOKİ Projeleri ile Yeni Yaşam Alanları
Kara, ayrıca TOKİ desteğiyle Tunceli’ye 2025 yılı sonuna kadar bin 173 konut inşa edileceğini vurguladı. "Çevre mevzuatına uygun, atık su arıtma tesisi de bulunan yeni bir yaşam alanı oluşturacağız. Tunceli’deki eski yapı stokundan kaynaklı sosyal konut ihtiyacı bu projeyle karşılanmış olacak" ifadelerini kullandı.

Bu çalışmalar, Tunceli’nin doğal afetlere karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlarken, yerel halkın yaşam kalitesini de artırmayı hedefliyor.

O ilçenin yeni belediye başkanı belli oldu! O ilçenin yeni belediye başkanı belli oldu!

Kaynak: İHA