6 Şubat depreminin ikinci yılında, Van’da yapı stokunun durumu ve alınmayan önlemler yeniden gündeme geldi.
Siyaset bilimci Muhlis Kaya, 2011 Van depremleri sonrası yapılan bir araştırmaya dayanarak, kentte hâlâ on binlerce ağır ve orta hasarlı yapının bulunduğunu belirtti.
48 BİN 689 BİNA YIKILMAYI BEKLİYOR
Muhlis Kaya, Van’daki yapılaşmanın büyük ölçüde kaçak olduğuna dikkat çekerek, "İlimizdeki 48.689 ağır hasarlı konut ve işyerinin acilen yıkılması gerekiyor. Ayrıca 22.483 orta hasarlı ve 73.058 az hasarlı yapı ise ya güçlendirilmeli ya da yıkılmalı. Ancak son 10 yılda güçlendirilen veya yıkılan bina sayısı 3000’den az” dedi.
Özellikle Halilağa, Bahçıvan, Alipaşa ve Hacıbekir mahallelerinde her üç konuttan biri ağır hasarlı durumda. İş yerlerinin yoğun olduğu Buzhane’de yüzde 36,4, Eminpaşa’da yüzde 35,4 ve Cumhuriyet Mahallesi’nde yüzde 26,8 oranında ağır hasarlı iş yeri bulunduğu ifade edildi.
ORTA HASARLI BİNALAR YASAYA RAĞMEN AYAKTA
7269 sayılı kanuna göre orta hasarlı binaların 1 yıl içinde güçlendirilmesi veya yıkılması gerektiğini hatırlatan Kaya, "Halilağa'da yüzde 47,4, Bahçıvan'da yüzde 43 ve 8 mahallede yüzde 30’un üzerinde konut dönüşüm, güçlendirme veya yıkılmayı bekliyor” diyerek tehlikenin boyutuna dikkat çekti.
"DEPREM POLİTİKALARI HER KURUMUN ÖNCELİĞİ OLMALI"
Van’da yapılaşmanın yüzde 93,3’ünün kaçak olduğunu vurgulayan Muhlis Kaya, “Deprem politikaları her kurumun birinci önceliği olmalı” çağrısında bulundu. Ayrıca, toplumun bu politikaların içine katılması gerektiğini belirterek, “Depreme en iyi bilen hemşeriler olarak, son 50 yılın depremlerinden ders çıkarmadığımızı görüyoruz” dedi.
Van halkının hâlâ az ve orta hasarlı binalarda yaşadığını hatırlatan Kaya, güvenli şehirler ve konutlar oluşturmanın bireylerin ve toplumun ortak sorumluluğu olduğuna dikkat çekti.
6 Şubat depreminin ikinci yılında hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyen Kaya, "Bu gün Van için herkesin görmezden geldiği kaçınılmaz bir gerçeklik var" diyerek yetkilileri acil önlem almaya çağırdı.