Van'da Öğretmen Sayıları ve Atama Bekleyen Öğretmenlerin Durumu verilere göre ücretli öğretmen sayısı fazla olması dikkat çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) "Ulusal Eğitim İstatistikleri, 2023" raporuna göre, ortalama eğitim süresinin en düşük olduğu iller arasında Van, Ağrı, Şanlıurfa, Muş ve Kastamonu ile birlikte yer aldı. Öğretmen ve derslik başına düşen öğrenci sayıları, eğitim kalitesinin önemli gösterildi. TÜİK'in "İstatistiklerle Çocuk 2021" raporuna göre, 2020/2021 eğitim-öğretim yılında Türkiye genelinde ilkokulda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 16, ortaokulda 14 ve ortaöğretimde 13 olarak kaydedildi. Aynı raporda, derslik başına düşen öğrenci sayısı ilkokul ve ortaokulda 23, ortaöğretimde ise 22 olarak belirlendi. Van iline özgü öğretmen sayıları ve atama bekleyen öğretmenlerin durumu hakkında TÜİK'in doğrudan bir verisi bulunmamaktadır. Ancak, Van’da mevcut veriler ışığında incelendiğinde önemli bulgular ortaya çıkmaktadır. Eğitim-Sen Van Şubesi'nin 2020-2021 verilerine göre Kadrolu Öğretmen Sayısı: 9.732 Sözleşmeli Öğretmen Sayısı: 6.844 Ücretli Öğretmen Sayısı: 2.628 Toplam Öğretmen Sayısı: 19.204 bulunuyor. Bu veriler, Van'da önemli sayıda öğretmenin ücretli statüde çalıştığını ve bu durumun öğretmen açığını kapatma çabalarının bir göstergesi olduğunu ortaya koydu.
Eğitim Politikalarının Yeniden Değerlendirilmeli
Türkiye genelinde atanmayı bekleyen öğretmen adaylarının sayısı oldukça yüksektir. 2024 yılı itibarıyla, atanmayı bekleyen öğretmen adaylarının sayısının yaklaşık 500 bin olduğu tahmin edildi. Bu durum, öğretmen adaylarının istihdamında ciddi bir planlama gerekliliğini ortaya koydu. Van'da öğretmen sayıları ve atama bekleyen öğretmenlerin durumu, hem bölgesel hem de ulusal düzeyde eğitim politikalarının yeniden değerlendirilmesini gerektirdi. Özellikle ücretli öğretmen sayısının fazlalığı ve atama bekleyen öğretmen adaylarının yüksekliği, eğitimde istihdam politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini gösterdi.