Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından hazırlanan TRB2 Bölgesi 2024-2028 Bölge Planı, Cumhurbaşkanı Kararı ile 17 Aralık 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak onaylandı. Bu plan, bölgenin kalkınmasına yönelik temel bir politika belgesi olarak, bölgeye ait stratejik hedef, tedbir, proje ve program önerileri içeriyor.
VİZYON: YÜKSEK YAŞAM KALİTESİNE SAHİP BİR BÖLGE
DAKA yetkilileri, planın vizyonunu “Ekonomik ve Sosyal Gelişiminde Ülke Ortalamasına Yakınsayan, Yaşam Kalitesi Yüksek Bir Bölge Olmak” olarak belirlediklerini açıkladı. Bölgenin kalkınması için belirlenen stratejik öncelikler arasında Tarımsal Üretimde Katma Değerin ve Kırsal Alanda Ekonomik Çeşitliliğin Artırılması, Turizmin Geliştirilmesi, İmalat Sanayinin Geliştirilmesi, Nitelikli İstihdam ve Girişimciliğin Geliştirilmesi ve Kentsel Yaşam Kalitesinin Artırılması yer alıyor.
STRATEJİK ÖNCELİKLER VE HEDEFLER
Bölge Planı'nda tanımlanan 5 stratejik öncelik şöyle sıralanıyor:
- Tarımsal Üretimde Katma Değerin ve Kırsal Alanda Ekonomik Çeşitliliğin Artırılması: 4 hedef, 20 tedbir ve 8 proje önerisi.
- Turizmin Geliştirilmesi ve Bölge Ekonomisindeki Payının Artırılması: 4 hedef, 18 tedbir ve 8 proje önerisi.
- İmalat Sanayinin Geliştirilmesi ve Verimliliğin Artırılması: 5 hedef, 13 tedbir ve 18 proje önerisi.
- Nitelikli İstihdam ve Girişimciliğin Geliştirilmesi: 4 hedef, 11 tedbir ve 3 proje önerisi.
- Kentsel Yaşam Kalitesinin Artırılması: 3 hedef, 8 tedbir, 2 proje ve 2 program önerisi.
MEVCUT DURUM ANALİZLERİ VE SAHA ÇALIŞMALARI
Bölge Planı hazırlık sürecinde, tarım, turizm, sanayi, enerji ve kentsel yaşam kalitesi gibi 12 sektörde mevcut durum analizleri yapıldı. Bu analizler, saha çalışmaları, kurumlarla yapılan görüşmeler ve çevrim içi anket sonuçları ile desteklendi. Ayrıca, Bitlis, Muş, Hakkâri ve Van illerinde sektörel odak grup toplantıları düzenlendi.
TRB2 Bölgesi 2024-2028 Bölge Planı'nın tamamına, DAKA'nın internet sitesinin Dokümanlar bölümünden erişilebilir. Plan, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile de ilişkilendirilerek stratejik hedeflerin başarıyla gerçekleştirilmesini amaçlıyor.