Van Milletvekili Gülderen Varlı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu soru önergesinde, özellikle Van ili ve çevresinde uygulanan tarım politikalarının çiftçiler üzerindeki olumsuz etkilerini gündeme getirdi. Varlı, ülke genelinde derinleşen ekonomik kriz ve iklim değişikliğinin, özellikle kırsal kesimdeki çiftçileri üretimden uzaklaştırdığını ve yoksulluk ile zorunlu göçü artırdığını vurguladı.

Varlı, tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin, artan girdi maliyetleri ve yetersiz destekleme ödemeleri nedeniyle ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirtti. Özellikle Van ilinde hayvancılık yapan üreticilerin, yasaklı mera alanları, yüksek ot ve yem fiyatları, çoban temini gibi sorunlarla üretim yapamaz hale geldiği ifade edildi. Bunun yanı sıra, sulama altyapısındaki yetersizlikler, kuraklık ve tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğini tehdit eden diğer etkenler de dikkat çekilen diğer sorunlar arasında yer aldı.

Akdamar Akdamar olalı böyle kalabalık görmedi! İğne atsan yere düşmez! (19-20 Nisan 2025) Akdamar Akdamar olalı böyle kalabalık görmedi! İğne atsan yere düşmez! (19-20 Nisan 2025)

Van’daki tarımsal sorunların, bölge ekonomisini ve toplumsal yapıyı derinden sarstığını belirten Varlı, üreticilerin ürünlerini pazarlama konusunda da büyük sıkıntılar yaşadığını ve aracılar yüzünden emeğinin karşılığını alamadıklarını dile getirdi. Ayrıca, çiftçilerin bankalar ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını ödeyemedikleri, yapılandırma taleplerinin yanıtsız kaldığı ifade edildi.

Varlı, önergesinde şu soruları yöneltti:

  1. Van ili ve çevresinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan küçük ve orta ölçekli üreticilerin yaşadığı sorunlara ilişkin Bakanlığınızca alınan tedbirler nelerdir?
  2. 2014-2024 yılları arasında Van ilinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçi sayısında nasıl bir değişim yaşanmıştır?
  3. Van ilinde 2020-2024 yılları arasında üreticilere verilen tarımsal destekler nelerdir ve 2025 yılı için öngörülen destekleme tutarı nedir?
  4. Mazot, gübre, yem, tohum, ilaç gibi temel girdilerde yaşanan fiyat artışlarına karşı çiftçilere yönelik yeni bir destek paketi hazırlanmakta mıdır?
  5. Van ili ve çevresinde kuraklıkla mücadele ve sulama altyapısının güçlendirilmesi amacıyla yürütülen projeler nelerdir?
  6. Meraların yasaklı hale getirilmesi ve üreticilerin mera kullanım hakkına sınırlamalar getirilmesi konusunda Bakanlığınızın izlediği politika nedir?
  7. Van ilinde hayvan hastalıklarıyla mücadele kapsamında yürütülen aşı kampanyaları ve veterinerlik hizmetlerinin kapsamı nedir?
  8. Üreticilerin ürünlerini doğrudan pazara ulaştırabilmesi için Bakanlığınızca yürütülen ya da planlanan pazarlama destekleri ve kooperatifleşme projeleri var mıdır?
  9. Van ilinde üreticilerin bankalara olan borç miktarı ne kadardır ve borçlarını ödeyemeyen çiftçilere yönelik yapılandırma ya da erteleme programları mevcut mudur?
  10. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak için küçük ve orta ölçekli çiftçilere yönelik projeler var mıdır?

Muhabir: ADİL HARMANCI