Van Haber

Van Kalesi’nin büyüleyici hikâyesini biliyor musunuz? İşte kimsenin bilmediği Van Kalesi’nin sırları!

Abone Ol

Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri olan Van, her sene çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Tarihî yapıları, şahane yemekleri, özgün atmosferi ve kendine has doğası sayesinde ilgi gören bu şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri Van Kalesi. Peki, bu kalenin hikâyesini biliyor musunuz? Detaylar haberimizde...

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen tarihi noktalarından biri olan Van Kalesi, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Van Gölü’nün kıyısında, 9. yüzyıldan günümüze uzanan bu muazzam yapı, tarihî yapısıyla dikkat çekerken aynı zamanda dilden dile aktarılan efsaneleriyle de ilgi uyandırıyor. Sarp bir kayalığın üzerine kurulu olan kale, özellikle Urartu Krallığı’nın başkenti Tuşba’nın en önemli yapısı olarak biliniyor.

EFSANEVİ BİR AŞKIN MİRASI

Van Kalesi’ni çevreleyen efsaneler arasında, Asur Kraliçesi Semiramis ile Van’ın hükümdarı Ara’nın aşk hikâyesi öne çıkıyor. Van Kalesi'yle ilgili anlatılan efsane M.Ö. 9. yüzyılda yaşayan Kraliçe Semiramis'e dayanır. Beş yıl boyunca kraliçelik yaptığı bilinen Semiramis'in oldukça güzel ve zorba bir kadın olduğu söylenir. Rivayete göre Mezopotamya coğrafyasında hüküm süren Asur'u yöneten Semiramis, bir gün Van bölgesine doğru sefere çıkar. Bu bölgeyi ele geçirmek ister. Gerçek aşkı bulamayan Kraliçe'nin rakibi ise genç ve yakışıklı olan Ara'dır. O zamanlar Van bölgesinin hükümdarı Ara'ya âşık olan Semiramis, hislerini kendine saklamak zorunda kalır. Savaşın devamında ordusuyla şehri ele geçirmeyi başarır ancak savaşın sonunda Ara ölür. Acısını kalbine gömen Semiramis ordularına dönüş emri verir. Yolculuk sırasında Van Gölü'nü gören Kraliçe buradan çok etkilenir. Gölün hemen yanında yer alan sarp kayalık ise Kraliçe'nin dikkatini çeker. Ara'nın anısı için buraya bir kale yaptırmaya karar verir. Kalenin etrafına da bir şehir inşa eder. Yaşadığı aşk acısının etkisiyle buraya yerleşme kararı alan Kraliçe bir süre sonra memleketini özlemeye başlar. Hem kaleyi hem de şehri, Van ismindeki bir komutana emanet eder. Efsaneye göre şehrin şimdiki adı bu komutandan gelir. Yaşanmamış bir aşkın sembolü olarak anlatılan Van Kalesi efsanesi, nesiller boyunca dilden dile aktarılır ve kavuşamayan bütün âşıklara ithaf edilir.

URARTULARDAN GÜNÜMÜZE ULAŞAN TARİHİ YAPILAR

Urartu Kralı I. Sarduri tarafından yaptırılan Van Kalesi, M.Ö. 9. yüzyıla kadar uzanan geçmişiyle ziyaretçilere tarihe bir yolculuk yapma fırsatı sunuyor. Yaklaşık 100 metre yükseklikte konumlanan kale, günümüze kadar korunan tapınak, sur ve kaya mezarlarıyla dikkat çekiyor. Ayrıca, kalede bulunan çivi yazılı tabletler, Urartuların yaşamı ve kültürü hakkında değerli bilgiler sunuyor. Kalenin içine yapılmış mağaralar ise dönemin mimari yapısını gözler önüne seriyor.

VAN KALESİ’NE NASIL GİDİLİR?

Van Kalesi, Van’ın merkez ilçesi İpekyolu’na beş kilometre uzaklıkta yer alıyor. Şehir merkezinden özel araç, taksi veya toplu taşıma araçlarıyla yaklaşık 15 dakikada kaleye ulaşabilirsiniz. Beşyol Meydanı’ndan kalkan dolmuşlar sayesinde de kolayca kaleye varmak mümkün. Kale çevresinde bulunan müze ve millet bahçesi gibi noktalar, turistlerin ilgisini çeken diğer cazibe merkezleri arasında bulunuyor. MüzeKart+ ile kalenin içindeki mağaraları, kaya mezarlarını, kitabeleri ve tapınağı gezebilir, eşsiz manzarasıyla Van Gölü’ne nazır bir tur yapabilirsiniz.