Van'ın Muradiye ilçesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından yürütülen çalışmalarda 200 tonluk dev bir sondaj kulesi kuruldu. Tarihi kayıtlara göre 1915’te Rusların petrol çıkardığı Beşparmak-Kürzot bölgesinde, şimdi Türkiye’nin yerli enerjisi için umutlar yeşerdi.
Van'ın zirvesinde enerji arayışı: 200 tonluk kuleyle 1050 metre derinlikte petrol aranıyor
Türkiye, enerji bağımsızlığı hedefiyle Doğu Anadolu’nun en zorlu coğrafyalarından birinde dev bir enerji hamlesi başlattı. Van'ın Muradiye ilçesine bağlı Beşparmak Mahallesi’nin Kürzot bölgesinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) öncülüğünde dev sondaj çalışmaları yürütülüyor. 2 bin 300 rakımda yer alan ve tarihte Rusların da petrol çıkardığı bilinen bu dağlık bölgede 200 tonluk dev bir sondaj kulesi kurularak 1050 metre derinliğe inildi.
TPAO ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılan sahada yaklaşık 200 personel dört mevsim boyunca görev alacak. Bölge güvenliği, jandarma ve güvenlik korucularının 24 saat esasına göre nöbet tutmasıyla sağlanıyor.
1915’te Ruslar çıkardı, şimdi Türkiye arıyor
AK Parti Van İl Başkanı Abdulahat Arvas, bölgenin tarihi açıdan önemli bir petrol geçmişi olduğuna dikkat çekti. Arvas, “1915’te Rus-Ermeni istilası sırasında bu bölgede günlük 5 ton petrol çıkarıldığı biliniyor. Ruslar çekilirken kuyuların üzerini kapatmış. Bugün bile dere yatağında bu faaliyetlerin izleri görülüyor. O dönem çıkan petrol teknelerde yakıt olarak kullanılmış” ifadelerini kullandı.
Petrol çıkarsa istihdam ve ekonomik katkı artacak
Arvas, bölgede yapılan uydu taramaları ve hazırlıkların ardından iki yıl önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na sundukları raporla süreci başlattıklarını belirtti. “Bugün huzur ve güven ortamı sayesinde petrol arama çalışmalarına başladık. Eğer kaliteli ve yüksek graviteye sahip petrole ulaşılırsa, hem ülke ekonomisine hem de bölge halkına büyük katkılar sağlanacak” dedi.
Beşparmak’tan gelecek veriler, Türkiye’nin başka bölgelerindeki potansiyel sahalar için de yol gösterici olacak. Arvas ayrıca Çatak bölgesinde de sıcak su, maden ve petrol kaynaklarının bulunduğuna dikkat çekerek, "Terörden arındırılmış bir bölgede bu kaynakların ekonomimize kazandırılması hedefleniyor” dedi.