Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün açıkladığı “Gelir Dağılımı İstatistikleri” raporuyla Türkiye’deki gelir eşitsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Raporda, maaşların en düşük olduğu iller ve bölgeler dikkat çekerken, ekonomik dengesizlikler bir kez daha tartışma konusu oldu.

VAN, MUŞ, BİTLİS VE HAKKARİ EN DÜŞÜK GELİRLİ İLLER

DEM’li Belediyeden İşçilere Yeni Yıl Müjdesi! DEM’li Belediyeden İşçilere Yeni Yıl Müjdesi!

2024 yılına ilişkin verilere göre, Türkiye’de yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı geliri 187 bin 728 TL olarak gerçekleşti. İstanbul, 257 bin 891 TL ile en yüksek gelire sahip bölge olurken, Ankara ve Tekirdağ-Edirne-Kırklareli’ni kapsayan TR21 bölgesi sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.

En düşük yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı geliri ise 91 bin 818 TL ile Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’de ölçüldü. Bu dört şehir, aynı bölgede yer alarak ekonomik dezavantajların yoğunlaştığı bir hattı işaret etti.

EĞİTİM SEVİYESİ GELİRİ BELİRLİYOR

Raporda, gelir seviyesindeki farklılıkların en önemli belirleyicilerinden biri olarak eğitim seviyesi öne çıktı. Yıllık ortalama esas iş gelirleri; yükseköğretim mezunlarında 309 bin 721 TL, lise mezunlarında 240 bin 470 TL, lise altı eğitim düzeyindekilerde 168 bin 407 TL, bir okul bitirmeyenlerde ise 106 bin 478 TL olarak hesaplandı.

Gelir artış oranlarında ise lise mezunları %110,2 ile en yüksek artışı yakalarken, bir okul bitirmeyenler %88,2 ile en düşük artışı kaydetti.

BÖLGESEL EŞİTSİZLİK DEVAM EDİYOR

TÜİK’in raporu, bölgeler arasındaki gelir dengesizliğinin sürdüğünü ortaya koyarken, uzmanlar bu durumun yanlış ekonomi politikalarından kaynaklandığını belirtiyor. Uzmanlara göre, ekonomik büyümenin gelir dağılımında adalet sağlayamaması, düşük gelirli bölgelerdeki vatandaşların yaşam koşullarını giderek zorlaştırıyor.

Muhabir: Adil Harmancı