Muş’un Varto ilçesinde 1966’da meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin üzerinden 58 yıl geçmesine rağmen, Acarkent köyünde barınma sorunu devam ediyor. Köy sakinleri, deprem sonrası yapılan konutların bataklık ve fay hattı üzerine inşa edilmesi nedeniyle yeni ve sağlam bir yerleşim yeri talep ediyor.
Deprem Konutları Yetersiz Kaldı
Varto’da 19 Ağustos 1966’da yaşanan 6.9 büyüklüğündeki depremde resmi rakamlara göre 2 bin 369 kişi hayatını kaybetti, binlerce ev yıkıldı. Depremin ardından hak sahipleri için konutlar inşa edilse de geçen yıllar içinde barınma sorunu yeniden gündeme geldi. 47 metrekare büyüklüğünde, bir oda, bir salon, mutfak ve banyodan oluşan konutlar, aileler için yetersiz bir yaşam alanı sundu.
Bataklık ve Fay Hattı Üzerine İnşa Edildi
İddiaya göre, Varto’nun Acarkent köyünde deprem sonrası yapılan konutlar, yeterli inceleme ve denetim yapılmadan bataklık ve fay hattı üzerine inşa edildi. Zamanla evlerin duvarları su alarak çürüdü. En ufak bir sarsıntıda duvarlarda ve balkonlarda çatlaklar oluştuğunu belirten köy sakinleri, güvenli bir yaşam alanı talep ediyor.
Köylüler Devlet Desteği İstiyor
Depremi yaşayan Hasan Arslan, yaşadığı korkuyu hâlâ atlatamadığını belirterek, “1966 yılında büyük bir yıkım yaşadık. Yakınlarımızı enkaz altından ancak bir hafta sonra çıkarabildik. 1974’te yapılan konutlarda çalıştım. Ancak konutlarımız güvenli değil. Gece uyuyamıyorum, korkuyoruz. Aynı acıları yaşamak istemiyoruz” dedi.
Şükrü Eroğlu ise deprem sonrası yapılan konutların güvenli olmadığını vurgulayarak, “Evlerimiz fay hattı ve bataklık üzerine kuruldu. Devletimizden tek isteğimiz, bizleri buradan çıkarıp sağlam zeminde yeni bir köy kurması. Her depremde binalarımız çatlıyor, içeri girmeye korkuyoruz” ifadelerini kullandı.
Yeni Bir Yerleşim Alanı Talebi
Depremde akrabalarını kaybeden Porsor Eroğlu da yaşadıkları endişeyi dile getirerek, “Evlerimizin altında su çıkıyor, buralarda yaşamak istemiyoruz. Çocuklarımız bile korkudan yanımıza gelmiyor. Devletin bize yardım etmesini istiyoruz” dedi.
Köylerinin taşınmasını isteyen İbrahim Baba ise, “Devlet 1974’te bize konut yaptı, ancak o dönem yeterli teknik imkanlar olmadığı için evler fay hattı ve bataklık üzerine yapıldı. En ufak sarsıntıda evlerimiz zarar görüyor. Devletimiz bizlere yeni konutlar yapsın, gerekirse borçlandırsın ama bu sorunu çözsün” diye konuştu.
Acarkent köylüleri, 58 yıl sonra bile barınma sorununun çözülememesinin mağduriyetlerini artırdığını belirterek, sağlam zeminde yeni bir köy kurulmasını talep ediyor.