Bingöl’ün Genç İlçesinde Şap Hastalığı Nedeniyle Karantina Uygulaması Başlatıldı
Bingöl’ün Genç ilçesinde şap hastalığı nedeniyle 21 gün süreyle karantina uygulaması başlatıldı. Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, hastalığın ilk olarak 13 Ocak 2025 tarihinde tespit edildiği belirtildi. İlçe Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından alınan numuneler, Ankara Şap Enstitüsüne gönderilerek yapılan testler sonucunda hastalığın O tipi şap olduğu belirlendi.
Hayvan Hareketleri Durduruldu, Dezenfeksiyon Başlatıldı
Şap hastalığının bulaşmasındaki en önemli etkenlerin hayvan, insan ve araç hareketleri olduğunu belirten yetkililer, bu sebeple ilçedeki tüm hayvan hareketlerinin ikinci bir emre kadar durdurulduğunu açıkladı. Kesime gönderilen hayvanların temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin, kesimhane dahil olmak üzere titizlikle yürütüldüğü ifade edildi. Yapılan sıkı tedbirlerle hastalığın yayılması engellenmiş ve Genç ilçesinde kontrol altına alınmıştır.
Yetiştiricilere Uyarılar: Hayvan Alım-Satımı ve Karantina Önlemleri
Açıklamada, yetiştiricilerin panik yapmadan işletmelerine yabancı kişileri sokmamaları, başka işletmelere girmemeleri ve hayvan alım-satımını durdurmaları gerektiği vurgulandı. Yeni alınan hayvanların ise, diğer hayvanlardan ayrı bir bölmede en az 21 gün karantinada tutulması gerektiği ifade edildi. Karantina süresi sonunda hastalık belirtisi gösterilmeyen hayvanların diğerleriyle birleştirilmesi gerektiği belirtildi.
Şap Hastalığının Tedavisi ve Uygulanan Aşılamalar
Şap hastalığının viral bir hastalık olduğunu ve bu hastalığı iyileştiren bir ilaç bulunmadığını belirten yetkililer, hastalığa karşı en etkili mücadelenin temizlik, dezenfeksiyon ve hayvan hareketlerinin sınırlanması olduğunu vurguladı. Ayrıca, hastalığın 2 yaşın altındaki hayvanlarda zaman zaman öldürücü olabileceği belirtildi. Şap hastalığına karşı yapılan aşılama programının devam ettiği ve tüm il, ilçe ve köylerdeki büyükbaş hayvanların aşılanacağı açıklandı.
Sahte İlaç İddialarına Dikkat Edilmeli
Son dönemde, şap hastalığını tedavi ettiği iddia edilen sahte ilaç satışı yapan kişilerin tespit edildiği bildirildi. Bu kişilere itibar edilmemesi gerektiği vurgulandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, söz konusu şahıslarla ilgili yasal işlemler başlattığını duyurdu.
İnsan Sağlığına Zarar Vermiyor, Ancak Ekonomiye Olumsuz Etkileri Var
Şap hastalığı, insanlara bulaşmamakla birlikte, hayvanlara zarar vererek ülke ekonomisine olumsuz etkiler yaratmaktadır. Hastalığa yakalanan hayvanların sütlerinin, bulunduğu yerden dışarı çıkarılmamak şartıyla kaynatılarak insan beslenmesinde kullanılabileceği ifade edildi.