Türkiye, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsılmış, felaket 11 ili doğrudan etkileyerek 53 binden fazla vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Büyük depremin ikinci yıl dönümünde Prof. Dr. Naci Görür, gelecekte büyük deprem riski taşıyan bölgeleri açıkladı.
“6 ŞUBAT DEPREMLERİ SÜRPRİZ DEĞİLDİ”
Deprem bilimi üzerine yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, NTV’ye verdiği röportajda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde meydana gelen büyük depremlerin beklenen bir durum olduğunu belirtti. “Bu depremin olacağını biz bekliyorduk ve söylüyorduk. Yerel yönetimler ve merkezi yönetim, hatta halk bile biliyordu. Eğer Güneydoğu'daki yerel yönetimler bu bölgeyi depreme hazırlamak için yeterli çalışmayı yapsaydı, bu kadar can kaybı yaşanır mıydı?” diyerek deprem yönetimi konusunda eksikliklere dikkat çekti.
TEHLİKE ALTINDAKİ 3 İL: ERZİNCAN, BİNGÖL VE TUNCELİ
Büyük depremin yıl dönümünde gelecekte risk taşıyan bölgeleri açıklayan Görür, özellikle Erzincan, Bingöl ve Tunceli’yi işaret etti. “Erzincan ile Bingöl Karlıova arasında yer alan Yedisu Fayı'nda en son deprem 1790'larda oldu. Bu fay yaklaşık 250 yılda bir deprem üretir ve 250 yıl doldu. Yani 2030’lara kadar bu bölgede büyük bir deprem bekliyoruz” dedi.
Bunun yanı sıra, Bingöl Karlıova ile Bingöl Göynük arasında 1860’lı yıllarda meydana gelen depreme dikkat çeken Görür, buradaki fay hattının henüz kırılmadığını belirtti. Üçüncü olarak, Arap Levhası’nın son büyük depremlerde 10 metreye yakın kuzeye kaydığını ifade eden Görür, Bitlis-Zagros kenet kuşağının hareketlendiğini ve Adıyaman, Siirt, Diyarbakır ile Hakkari’nin sıkıştığını vurguladı. “Bu durum, olası bir depremin zamanını öne çekmiş olabilir” uyarısında bulundu.
MARMARA'DA 30 YIL İÇİNDE DEPREM OLASILIĞI YÜZDE 47
Marmara Bölgesi’nde büyük bir deprem beklendiğini vurgulayan Görür, “Bu konuda hiçbir tartışma yok. Bütün veriler, Marmara Denizi’nde 7’nin üzerinde bir deprem olacağını gösteriyor. ABD’li bilim insanı Parsons ve ekibinin yaptığı çalışmalar, 1999’dan itibaren Marmara’da her an büyük bir deprem olabileceğini ortaya koydu. Geçen yıl yapılan güncellemeye göre, önümüzdeki 30 yıl içinde bu bölgede 7’nin üzerinde bir depremin olma olasılığı yüzde 47” ifadelerini kullandı.
"DEPREMİ CİDDİYE ALMAK ZORUNDAYIZ"
Depreme karşı önlem almanın hayati önem taşıdığına dikkat çeken Görür, “Bu işin şakası yok. İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'ni bir an önce depreme hazırlamalıyız” dedi.
Yetkililer ise 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, vatandaşları bilinçlendirmek ve gerekli tedbirleri almak için çalışmaların devam ettiğini belirtti.