DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar, Van esnafının yaşadığı ekonomik sıkıntıları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı. Dindar, Van'daki esnafların yüksek enflasyon ve ekonomik daralma nedeniyle ciddi zorluklar yaşadığını belirterek, “Enflasyon nedeniyle esnaf sattığının yerine yenisini koyamıyor,” dedi.

KÜÇÜK VE ORTA İŞLETMELERİN DURUMU

Dindar, Türkiye'deki küçük ve orta işletmelerin (KOBİ) ülke ekonomisinin bel kemiği olduğunu vurguladı. SGK verilerine göre, Türkiye’de sigortalı çalışanların yüzde 78’inin KOBİ'lerde çalıştığını belirten Dindar, “Her 100 iş yerinin 99’u KOBİ’lerden oluşuyor. KOBİ'lere destek, üretime, yatırıma ve istihdama destek demektir. Ancak AKP-MHP iktidarı, küçük işletmeleri zor durumda bırakıyor. KOBİ’lerin her yıl yüzde 15’i kapanmakta ve TÜİK verilerine göre yarım milyon insan işini kaybetmektedir” ifadelerini kullandı.

Van Çevre Yolu'nun Uzun Süredir Beklenen Etapları Nihayet Tamamlanıyor Van Çevre Yolu'nun Uzun Süredir Beklenen Etapları Nihayet Tamamlanıyor

KREDİYE ERİŞİM ZORLAŞTI

Kredilere ve kaynağa erişimin her geçen gün zorlaştığını belirten Dindar, “İşletmelerin krediye, kaynağa erişimi her geçen gün daha zorlaşıyor. Ödenemeyen senet sayısı sürekli artıyor ve insanlar emeğiyle kazandıkları paralarını tahsil edemiyor,” dedi. Ayrıca, 2024 yılında kapanan şirket sayısının geçen yıla göre yüzde 18 arttığını belirten Dindar, şirket kurma oranının ise düştüğünü vurguladı.

İŞSİZLİK VE İŞSİZLİK FONU

Dindar, TÜİK tarafından açıklanan resmi işsizlik rakamlarına da dikkat çekti. TÜİK’e göre Türkiye’de işsizlik oranı 3 milyon 175 bin olarak açıklanırken, İŞKUR yalnızca 469 bin işsize işsizlik maaşı veriyor. Geriye kalan işsizler, derin bir yoksulluk içinde yaşıyor. Dindar, işsizlik fonunun işsizlere değil, sermaye sahiplerine aktarıldığını söyleyerek, “İşsizlik Fonundan harcanan her 100 liranın 85 lirası işsizlere değil, sermaye kesimine gidiyor” ifadelerini kullandı.

VAN’DAKİ ESNAF SIKINTISI

Dindar, Van'da esnafın yaşadığı sıkıntılara da değindi. Kiralarda, faturalar ve vergilerdeki fahiş artışların esnafı zor durumda bıraktığını söyleyen Dindar, “Van’daki esnaflar, enflasyon yüzünden sattıklarının yerine yenisini koyamıyor. Kiralar, faturalar, çalışan ödemeleri ve vergi giderleri esnafı bıktırmış durumda” dedi. Ayrıca, Van’daki esnaf sayısının, nüfusları Van’dan daha az olan Çorum, Afyon, Kütahya gibi illere göre daha az olduğunu belirtti.

EKONOMİK AYRIMCILIK ELEŞTİRİSİ

Dindar, Van’ın, Türkiye’deki iller arasında ekonomik açıdan en düşük seviyede olduğunu, işsizlik oranının en yüksek olduğunu ve kişi başına düşen gelirin en düşük olduğunu vurguladı. “Van başta olmak üzere tüm bölge illeri ekonomik ayrımcılığa, baskıya ve asimilasyona maruz bırakılıyor. Teşvikler, krediler ilimize gelmemektedir, gelenler de AKP yandaşlarına gitmektedir” dedi.

VAN’IN TARİHİ ZENGİNLİKLERİNE VURGU

Van'ın tarihi, kültürel ve doğal varlıklarının büyük bir zenginlik taşıdığını belirten Dindar, “Urartularda ve Medlerde medeniyet merkezi olan Van, bugün iktidar politikalarıyla tarihin en yoksul dönemini yaşamaktadır. Bu şehir yoksun kalmamalıdır” şeklinde konuştu.

Muhabir: Abdulselam Kurt