Van Haber

Korkutan Tablo!

Türkiye İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre, ülke genelinde Ekim ayında en az 164 işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti. Yılın ilk on ayında ise en az 1540 işçi, çalışırken yaşamını yitirdi. Bu acı tablo, inşaat sektörü gibi riskli iş kollarında çalışan işçilerin karşı karşıya olduğu tehlikeyi gözler önüne seriyor.

Abone Ol

Türkiye İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre, ülke genelinde Ekim ayında en az 164 işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti. Yılın ilk on ayında ise en az 1540 işçi, çalışırken yaşamını yitirdi. Bu acı tablo, inşaat sektörü gibi riskli iş kollarında çalışan işçilerin karşı karşıya olduğu tehlikeyi gözler önüne seriyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2024 yılında iş kazalarında hayatını kaybeden işçilerin sayısını kamuoyuyla paylaştı. Verilere göre, Ekim ayında en az 164 işçi iş kazalarında hayatını kaybederken, yılın ilk on ayında bu sayı en az 1540'a ulaştı. Her yıl olduğu gibi iş cinayetlerinin başını yine inşaat sektörü çekti. İSİG raporuna göre, Ekim ayında inşaat ve yol iş kollarında 49 işçi hayatını kaybederken; tarım ve orman sektörlerinde 30 kişi (18 işçi ve 12 çiftçi), taşımacılık sektöründe 18 işçi, ticaret, büro, eğitim, sinema sektörlerinde 8 işçi, konaklama ve eğlence sektörlerinde 8 işçi, gıda ve şeker sektörlerinde 7 işçi yaşamını yitirdi. Bu tablo, iş kazalarının çeşitli sektörlerde sürdüğünü gözler önüne serdi. Ayrıca, çalıştıkları iş kolu belirlenemeyen 6 işçinin de iş kazalarında yaşamını yitirdiği ifade edildi.

DEĞİŞMEYEN TABLO

İSİG Meclisi, iş kazalarına dair bilgileri ulusal basının yanı sıra, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından derleyerek hazırlıyor. Bu kapsamda, Ekim ayında en az 164, yılın ilk on ayında ise en az 1540 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi. İSİG'in yayımladığı rapora göre Ekim ayında iş cinayetlerinin yaşandığı iller arasında Van da yer aldı.

İNŞAAT SEKTÖRÜ BAŞI ÇEKİYOR

Ekim ayı verilerine göre, iş cinayetlerinde en çok ölüm inşaat sektöründe yaşandı. Toplam 49 işçi inşaat işlerinde çalışırken hayatını kaybetti. Sanayi sektöründe 46, hizmet sektöründe 39 ve tarım sektöründe 30 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi. Raporda, ölen işçilerden sadece 4'ünün sendika üyesi olduğuna dikkat çekilmesi, sendikalı işçilerin daha korunaklı olduğu görüşünü destekler nitelikte.

GÖÇMENLER DE İŞ KAZASINDA HAYATINI KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR

Ölen işçiler arasında göçmenlerin oranı da dikkat çekti. Rapora göre, Ekim ayında 10 Suriyeli, 3 Afgan, 2 Türkmen, 1 Çinli, 1 Iraklı ve 1 İranlı işçi yaşamını yitirdi. Kadın işçiler de iş cinayetlerinden etkilendi; Ekim ayında ölen 11 işçi kadındı.

İŞ CİNAYETLERİNİN NEDENLERİ

Ekim ayında iş kazalarının nedenlerine göre yapılan analizde, 31 ölümle yüksekten düşme ilk sırada yer aldı. Yüksekten düşmenin ardından 30 işçi kalp krizi ve beyin kanaması, 24 işçi trafik ve servis kazaları, 21 işçi ezilme ve göçük altında kalma, 15 işçi şiddet, 14 işçi patlama ve yanma, 8 işçi elektrik çarpması, 7 işçi intihar, 4 işçi zehirlenme ve boğulma, 2 işçi nesne çarpması ve düşmesi, 1 işçi kesilme ve kopma nedeniyle hayatını kaybetti. Diğer çeşitli nedenlerden dolayı ise 7 işçi yaşamını yitirdi.

VAN’DA ACI BİR KAYIP

İş cinayetleri Türkiye’nin dört bir yanında can almaya devam ediyor. Ekim ayında 47 şehirde ve yurtdışında dört ülkede iş cinayeti meydana geldi. En fazla işçi ölümü yaşanan iller İstanbul (26 ölüm), Ankara (10 ölüm), Sakarya (9 ölüm), Manisa (8 ölüm) olarak kaydedildi. Antalya ve Muğla’da 7’şer, Hatay ve Şanlıurfa’da 6’şar, Kütahya, Mersin ve Yozgat’ta ise 5’er ölüm yaşandı. Ayrıca, Gaziantep, Ordu ve Zonguldak’ta 4’er işçi iş kazalarında hayatını kaybetti.

VANLI İŞÇİLERİN GÖÇ YOLCULUĞU HAYATİ TEHLİKEYE DÖNÜŞÜYOR

İnşaat sezonunun bitmesine yakın Vanlı işçiler, batı illerine çalışmak için göç etmeye başladı. Özellikle Antalya, Muğla, İstanbul, Ankara gibi illerde yoğunluk oluşturan Vanlı işçiler, ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu tehlikeli yolculuğa çıkmak zorunda kalıyor. Göç ettikleri bu illerde, ağır çalışma koşulları ve yetersiz güvenlik önlemleri, Vanlı işçilerin hayatını tehlikeye atıyor.
Van'dan yola çıkan işçilerin çalıştıkları batı illerinde yaşanan iş kazalarında aralarında Vanlıların da olduğu bir dizi işçinin hayatını kaybettiği belirtildi. İşsizlik ve ekonomik zorluklar Vanlı gençleri ailelerinden ayırıp riskli iş kollarına sürüklerken, İSİG Meclisi, iş kazalarının ve iş cinayetlerinin önüne geçilmesi için denetimlerin artırılması gerektiğini vurguluyor

AYLARA GÖRE DAĞILIM

2024 yılının ilk on ayında iş cinayetlerinin aylara göre (güncellenmiş) dağılımı şöyle:

Ocak ayında en az 161 işçi, Şubat ayında en az 149 işçi, Mart ayında en az 124 işçi, Nisan ayında en az 165 işçi, Mayıs ayında en az 142 işçi, Haziran ayında en az 138 işçi, Temmuz ayında en az 148 işçi, Ağustos ayında en az 192 işçi, Eylül ayında en az 157 işçi ve Ekim ayında en az 164 işçi hayatını kaybetti…