Van Haber

Kış Aylarında Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!

Van Valiliği, kış mevsiminin başlamasıyla birlikte soba ve bacalardan kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Abone Ol

Van Valiliği, kış mevsiminin başlamasıyla birlikte soba ve bacalardan kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, soba ve bacalardan kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı bir basın bildirisi yayınladı. Van Valiliği tarafından açıklanan bildiride  hava sıcaklıklarının düşmesiyle, evlerde soba, kombi gibi ısıtma sistemlerinin devreye girdiği bu dönemde, dikkat edilmesi gereken önemli güvenlik önlemleri bulunuyor. Karbonmonoksit, doğru bir şekilde tahliye edilmediğinde ölümcül sonuçlara yol açabilir. Van Valiliği, soğuk havaların etkisini hissettirdiği bu günlerde, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınması gereken tedbirleri vatandaşlarla paylaştı.

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNİN TEHLİKESİ

Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “Karbonmonoksit renksiz, kokusuz ve zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yoluyla girerek oksijen alımını engeller ve hızla zehirlenmelere neden olabilir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri, genellikle kapalı alanlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofbenler ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle ortaya çıkar. Eğer karbonmonoksit zehirlenmesine tıbbi müdahale yapılmazsa, ölümle sonuçlanabilir. Türkiye genelinde, özellikle kış aylarında, soba, kombi ve şofbenlerin kullanımıyla ilgili zehirlenme vakaları her yıl artmaktadır. Aile boyu facialara yol açan bu zehirlenmelerde, yüzlerce insan hayatını kaybetmekte ve pek çoğu da sakat kalmaktadır.”denildi.

YANLIŞ KULLANIM KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNE NEDEN OLUYOR

Van Valiliği, karbonmonoksit zehirlenmelerinin çoğunlukla yanlış kullanım ve ihmal nedeniyle meydana geldiğini belirtti. Kış aylarında, özellikle alçak basınçlı havalar ve lodos nedeniyle soba, şofben ve baca kaynaklı zehirlenmelerin tehlikeli boyutlara ulaştığı ifade edildi. Bu nedenle karbonmonoksit zehirlenmelerini önlemek için aşağıdaki önemli önlemlere dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.

ISITICILARI DOĞRU KULLANIN

Valilik açıklamanın devamında, “Soba kullanırken aşırı doldurmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü aşırı doldurulmuş sobanın duman yolu daralır, ısının düzensiz dağılımı sebebiyle baca çekişi zayıflar. Bu durum, zehirli gazların evin içine geri dönmesine yol açabilir. Sönmekte olan sobaya güçlü yakıtlar eklemek yerine, yakıt yavaşça eklenmeli ve yatmadan önce sobaya yakıt konulmamalıdır. Sobanın düzgün çalışabilmesi için düzenli bir şekilde hava alması sağlanmalıdır.” Dedi.

“KÖMÜR SOBALARINA DİKKAT EDİN”

Özellikle kömür sobalarına karşı çok dikkat edilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, “İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artmaktadır. Sobayı tutuştururken, yakıtın üstten yanması sağlanmalı, böylece daha verimli bir ısınma elde edilir ve zehirlenme riski azaltılır.  Soba ve şofben gibi ısıtıcıların kullanıldığı ortamlarda bacaların temizliği büyük önem taşır. Bacalar, standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizlenmelidir. Bu sayede zehirli gazların tahliyesi sağlanır ve evdeki hava kalitesi artırılır. Bacaların geri tepmesini engellemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından en az 1 metre daha yüksek olması sağlanmalıdır. Ayrıca, baca şapkası takılmalıdır. Bu, dumanın düzgün bir şekilde dışarıya tahliye edilmesini sağlar ve karbonmonoksit birikmesini engeller. Soba borularının birleşim yerlerinden hava ve baca gazı sızdırmazlığının sağlanması gerekmektedir. Bu önlem, zehirli gazların eve sızmasını engelleyerek, karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçebilir. ” İfadelerini kullandı.

ÖNLEMLERLE CAN KAYBI ÖNLENEBİLİR

Van Valiliği, yapılan açıklamada, alınacak basit önlemlerle karbonmonoksit zehirlenmelerinin önlenebileceğini ve bu tür ölümlerin aslında engellenebilir ölümler olduğunu belirtti. Vanlıların, bu önlemleri alarak kış boyunca sağlıklı ve güvenli bir ortamda yaşamalarını sağlamak mümkün.