Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, medya mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla hazırladığı “Doğru Habercilik ve Medya Etiği” kitabını İngilizce ve Kürtçe dillerinde yayımladı. Bu kitap, daha önce Türkçe, İngilizce, Arapça, Azerbaycan Türkçesi, Rusça, İspanyolca, Almanca, Fransızca ve Yunanca dillerinde yayımlanan İletişim Başkanlığı yayınları arasında 10. dil olarak yer aldı.
DOĞRU HABERCİLİK İLKELERİ SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE DERLENDİ
Kitap, dünya örnekleri çerçevesinde derlenen ve sistematik hale getirilen medya etiği ilkelerini içermektedir. Sunuş yazısını Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun kaleme aldı. Altun, doğru haberciliğin temel ilkelerinin doğruluk, dürüstlük, bağımsızlık, objektiflik ve tarafsızlık gibi değerler ekseninde şekillendiğini belirtti. Medya etiği ve ahlaki kodların, güvenilirliği oluşturmak için önemli bir araç olduğunu vurgulayan Altun, medya etiği konusundaki sorunların günümüzde geleneksel medyanın ötesinde, internet ve sosyal medyanın hızla yayılmasıyla farklı bir boyut kazandığını ifade etti.
İNTERNET MEDYASI VE SOSYAL MEDYADA MESLEKİ AHLAK SORUNLARI
Altun, bilgi kirliliği, dezenformasyon, yalan haber ve mahremiyet ihlali gibi etik sorunların sadece geleneksel medyada değil, internet medyasındaki ve sosyal medya platformlarındaki içeriklerde de sıklıkla karşılaşıldığını belirtti. Özellikle sosyal medya ve internet medyasının, mesleki etik kurallarına uyulmayan ve itibarın hızla tüketildiği alanlar olduğunu ifade etti.
BİREYSEL İÇERİK ÜRETİCİLERİ VE ARTAN ETİK İHLALLERİ
Altun, profesyonel olmayan bireylerin içerik üretimine dahil olduğu platformlarda etik ihlallerinin arttığına dikkat çekti. Medyanın demokrasiyi güçlendirmedeki rolünü yerine getirebilmesi için etik ilkelere bağlı kalınarak haber üretimi yapılması gerektiğini vurguladı.
MEDYA ETİĞİNE SAHİP ÇIKAN BASIN MENSUPLARI, SAYGINLIK VE GÜVENİLİRLİĞİN TEMİNATI OLACAKTIR
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı, “Medya etiğinden ayrılmayan basın mensupları, mesleğin saygınlığının ve güvenilirliğinin teminatı olmayı sürdüreceklerdir” diyerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğru haberin en yalın haliyle okuyucuya ve izleyiciye aktarılmasının medya mesleğinin olmazsa olmazı olduğunu ifade etti.
DOĞRU VE GÜVENİLİR HABERCİLİK İÇİN YOL GÖSTERİCİ KİTAP
“Doğru Habercilik ve Medya Etiği” kitabı, medya çalışanlarına yol gösterici bir kaynak olmasının yanı sıra, medya okuryazarlığını geliştirmek isteyenler için de önemli bir rehber olarak dikkat çekiyor. Kitap, "Meslek Mensupluğu", "Haber Kaynağı", "Haberin Sunuluş Biçimi", "Haber Düzeltme ve Cevap Hakkı", "Habercinin Sosyal Medya Kullanımı" gibi başlıklarla doğru ve güvenilir haberciliği desteklemeyi amaçlıyor.