Van Haber

Hijyenden Uzak Yöresel Fuarlar Tehlike Saçıyor

Türkiye’nin birçok ilinde yapılan yöresel ürünler fuarları tartışmalara neden oluyor. Hijyenik ortamlardan uzak yapılan bazı fuarlar tartışmalara neden olurken uzmanlar bu konuda tüketicileri uyarıyor.

Abone Ol

Türkiye’nin birçok ilinde yapılan yöresel ürünler fuarları tartışmalara neden oluyor. Hijyenik ortamlardan uzak yapılan bazı fuarlar tartışmalara neden olurken uzmanlar bu konuda tüketicileri uyarıyor.
Türkiye’nin birçok ilinde yapılan yöresel fuarların benzerleri Van’da yapılıyor. Özel şirketler tarafından gerçekleştirilen fuarlar hijyenik ortamlarda yapılmaması tepkilere neden olurken uzmanlar bu konuda ciddi uyarılarda bulunuyor. Düzenlenen fuarlar da hijyen koşullarının yetersiz olması, vatandaşlar açısından ciddi bir endişe kaynağı haline gelmiş durumda. Geçmiş yıllarda düzenlenen fuarlarda, birçok ürün hijyenik olmayan koşullarda, üstü açık bir şekilde satışa sunuldu. Gıda güvenliği açısından büyük risk taşıyan süt ve peynir gibi ürünlerin soğuk hava depolarında saklanması gerekirken, günlerce sağlıksız ortamda bekletildiği gözlemlendi. Üstelik satış ve tadım yapan personelin hijyen kurallarına uymadığı, eldiven ve maske kullanmadığı da dikkatlerden kaçmadı. Açıkta teşhir edilen ürünlere ziyaretçilerin dokunarak kontrol etmesi ise çapraz bulaşma riskini artırıyor. Yetkililerin bu duruma kayıtsız kalması halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.


HALK SAĞLIĞI FUARLARDAN DOLAYI CİDDİ TEHLİKE ALTINDA

Fuarların hijyen koşullarına uygun olmadığı ve halk sağlığını tehdit ettiği yönündeki eleştiriler giderek artıyor. Gıda Mühendisi Sedat Bayık, fuarlarda gıda güvenliği konusunda ciddi eksikliklerin bulunduğunu belirterek önemli açıklamalarda bulundu. Fuarları yerinde inceleme fırsatı bulduğunu belirten Bayık, “Hijyen açısından asgari şartlar sağlanmıyor. Bunun yanı sıra gıda ürünlerinin açıkta bırakılması, mikroorganizma üremesine elverişli bir ortam oluşturuyor. Bilindiği gibi mikroorganizmalar on dakikada bir ikiye bölünerek hızla çoğalıyor. Günlerce açıkta kalan gıdalar ise büyük sağlık riskleri taşıyor” dedi.

SÜT VE ET ÜRÜNLERİ İÇİN SOĞUK ZİNCİR ŞART

Özellikle süt ve et ürünlerinin belirli sıcaklık koşullarında muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan Bayık, “Bu ürünler mutlaka soğuk zincir şartlarına uygun şekilde saklanmalıdır. Eğer uygun depolama koşulları sağlanmazsa, gıdalarda öldürücü mikroorganizmalar üreyebilir ve bu da insan sağlığı açısından ciddi riskler oluşturur” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLAR HANGİ NOKTALARA DİKKAT ETMELİ?
 Bayık, vatandaşların aldıkları ürünlerin içeriğini ve saklama koşullarını bilmesi için etiketleri dikkatlice incelemesi gerektiğini vurguladı. Vatandaşların fuarlardan gıda ürünü alırken dikkatli olması gerektiğini belirten Bayık, şu önerilerde bulundu:

“Nasıl ki bizim kimlik bilgilerimiz varsa, gıdaların da etiketleri onların kimliği gibidir. İçeriği, üretim yeri, son kullanma tarihi gibi bilgilerin incelenmesi gerekir. Gıda ürünlerinin uygun koşullarda muhafaza edilip edilmediği gözlemlenmeli. Açıkta bırakılan veya uygun sıcaklıkta saklanmayan ürünlerden kaçınılmalı.”

                        

DENETİMLER YETERSİZ

Gıda fuarlarının denetim eksikliğine de dikkat çeken Bayık, “Fuarların yeterince denetlenmediğini düşünüyorum. Sadece vatandaşlar değil, fuarlardaki çalışanlar da bilinçsiz. En büyük eksiklik ise denetimlerin yetersiz olması. Yetkililerin fuarları düzenli aralıklarla denetlemesi ve sağlık koşullarına uygun olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.