Van Haber

Herkes Sakura'yı Biliyor, Peki Ya Van'ın Bademi?

Van’ın eşsiz doğasında düzenlenen “Badem Çiçeği Festivali” bu yıl 19-20 Nisan tarihleri arasında Akdamar Adası’nda gerçekleşecek. Ancak Vanlı turizmci Murat Beyaz, “Festival ne Vanlıların ne de turistlerin gündeminde. Biz bile Japonya’daki “Kiraz Çiçeği Festivali’ni biliyoruz ama dünyada kimsenin Van’dan haberi yok” dedi.

Abone Ol

Van’ın eşsiz doğasında düzenlenen “Badem Çiçeği Festivali” bu yıl 19-20 Nisan tarihleri arasında Akdamar Adası’nda gerçekleşecek. Ancak Vanlı turizmci Murat Beyaz, “Festival ne Vanlıların ne de turistlerin gündeminde. Biz bile Japonya’daki “Kiraz Çiçeği Festivali’ni biliyoruz ama dünyada kimsenin Van’dan haberi yok” dedi.

Van'da ilk kez 2022 yılında düzenlenen badem çiçeği festivali, Akdamar Adası'nın doğa harikası manzarasında fotoğrafçılar, doğaseverler ve yerel sanatçıların katılımıyla kutlanıyor. Festivalin amacı, Van’ın doğasını, tarihini ve kültürel zenginliğini tanıtmak. Ancak aradan geçen 3 yılda festival, ulusal ya da uluslararası düzeyde ilgi göremedi. Aynı dönemde Japonya’da yapılan Sakura yani Kiraz Çiçeği Festivali ise milyonlarca insanı kendine çekiyor, ülke turizmine milyarlarca dolar katkı sunuyor. Van’daki festival ise hâlâ kendi içinde dönüp duruyor.

“JAPONLAR FESTİVALLE DÜNYAYI BÜYÜLÜYOR, BİZ VAN’I TANITAMIYORUZ”

Festivalin tanıtımıyla ilgili büyük bir eksiklik olduğunu belirten turizmci Murat Beyaz,  “Van, tanıtım anlamında çok zayıf. Sadece badem çiçekleri değil, tüm değerlerimizi tanıtmakta başarısızız. Japonya’daki kiraz festivalinin ismini, tarihini biliyoruz. Ama bir Japon turizmciye sorsanız, bırakın festivali, Van’dan bile haberi yoktur. Sadece badem çiçekleri değil, gölün ortasında bir ada, çevresini saran dağlardaki karlar, yeni yeşeren doğayla bembeyaz çiçeklerin birleştiği o manzara… Eşi benzeri yok. Ama tanıtım yok.”

“VAN’DA BİLE FESTİVALDEN HABERSİZ İNSANLAR VAR”

Festivalin sadece dışarıda değil, Van’da da bilinmediğini vurgulayan Beyaz, şu şekilde konuştu:

“Cumhuriyet Caddesi’nde yürüyen bir Vanlıyı çevirip sorsanız, ne badem çiçeklerinden haberdardır ne de festivalden. Bilgilendirme, bilinçlendirme eksik. Kendi şehrimizi bile anlatamıyoruz, başkasına nasıl anlatacağız?”

“İRANLI TURİST BİLE GELMİYOR, SEKTÖRDE ADI BİLE GEÇMİYOR”

Festivale dair turizm beklentisinin zayıf olduğunu belirten Beyaz, İranlı turistlerin bile bu festivale ilgisiz kaldığını söylüyor:

“Nevruz’da beklediğimiz İranlı turist gelmedi. Badem çiçeği festivali için plan yapan kimse de yok. Turizm sektöründe Alaçatı’daki ot festivali konuşuluyor ama Van’daki festivalden bahseden yok. Hiçbir otel, acente, rehber bu festivalle ilgili talep almıyor. Sosyal medyada da adını görmedim. Hedef kitle doğru belirlenmeli. Bu festival daha çok doğa fotoğrafçılarına, sosyal medya fenomenlerine hitap ediyor. Ama buna uygun bir tanıtım bile yok.”

“KENDİMİZ ÇALIP KENDİMİZ OYNUYORUZ”

Van’da yapılan festivallerin dışa açılamadığını ve içe kapanık şekilde yapıldığını ifade eden Beyaz, “Kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz. Sosyal medyada gündem olamayan bir etkinlik, artık etkisiz kalıyor. Tatil anlayışını yönlendiren şey sosyal medya. Tanıtımı iyi yapılmayan bir festival, dünyaya açılamaz. Turizmde süreklilik önemli. Bu sene yine sönük geçecek ama gelecekte biz bize kalmamak için harekete geçmeliyiz. Sosyal medya çok güçlü bir araç. Festival, dünya gündemine oturtulmalı. Yoksa Akdamar’daki o eşsiz manzara sadece bizde kalır.”