Van'da, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası'nın işbirliğiyle başlatılan "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var" projesi, köyden kente göçün önlenmesi ve kırsal gelir kaynaklarının artırılması amacıyla başarıyla yürütülüyor. Proje kapsamında kadınlar, hayvancılıkla geçimlerini sağlarken, köylerinde kalma kararı alıyor.
KADINLAR HAYVANCILIĞA ADIM ATTI
Van'ın İpekyolu ilçesinde uygulanan projeden kadınlar ve gençler de faydalanıyor. Yalınağaç köyünde yaşayan Özgül Şayak, hayvancılıkla uğraşarak köyünde kalmayı başardı. Şayak, devletin sunduğu fırsatlar sayesinde geçim sıkıntısını aşarak, 80 koyun alıp işletme kurdu. Şayak, projeyle köyünü terk etme fikrinden vazgeçtiğini belirterek, "Devletimiz bize çok güzel bir imkan sundu. O olmasaydı köyümüzü terk edecektik" dedi.
KÖYDE YAŞAMAK İÇİN GEÇİM KAYNAĞI BULMAK ŞART
Özgül Şayak, köyde yaşamaya devam edebilmek için bir şeylerle uğraşmak gerektiğini vurgulayarak, "Köyde oturmak için bir şeylerle uğraşmak lazım. Kendi kazancınla ayakta durmak, başkasına muhtaç olmamaktan iyidir" ifadelerini kullandı. Şayak, projeyle kazandığı özgürlükle kendini daha güçlü hissettiğini de ekledi.
HAYVANLARINA SEVGİYLE İSİM VERİYOR
Hayvancılığı çok seven Şayak, bazı hayvanlarına özel isimler verdi. "Boncuk", "Esma", "Küçük Enişte" gibi isimlerle hayvanlarını çağıran Şayak, onlarla kurduğu bağın geçim kaynağından çok daha fazlası olduğunu belirtti.
VETERİNER HEKİM BÜŞRA SEZER'DEN KADINLARA DESTEK
Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nden Veteriner Hekim Büşra Sezer, kadınların iş hayatına atılmasının kendisini mutlu ettiğini belirterek, projeye yoğun bir talep olduğunu söyledi. Sezer, "Özgül Hanım, işini severek yapan biri. Kadınların daha çok iş hayatında olmalarını istiyoruz" diye konuştu.
HEDEF 10 BİN AİLEYE 1 MİLYON KOYUN DAĞITMAK
Van'da 123 çiftçinin faydalandığı projede, hedef 10 bin aileye 1 milyon koyun verilmesi. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle köylerdeki ekonomik kalkınmanın artırılması ve göçün azaltılması amaçlanıyor.