Siirt’te yetişen ve halk arasında "menengiç" olarak da bilinen bıttım, son yıllarda artan talep ve faydalarıyla dikkat çekiyor. Çerez, kahve ve ilaç olarak kullanılan bıttım, aynı zamanda saçları besleyici özelliğiyle de tanınıyor. Fıstığın aşılanmamış hali olarak bilinen bu ürünü, Siirtli esnaflar kilosu 900 liradan satışa sunuyor.
Bıttımın 3 Çeşidi Var
Esnaf Yakup Özkoyuncu, bıttımın 3 farklı çeşidi olduğunu belirterek, her birinin farklı kullanım alanları olduğunu açıkladı. Ufak bıttımların menengiç yapımında, tuzlu bıttımların ise kuru yemiş olarak tüketildiğini söyledi. Özkoyuncu, "Yeşil bıttım, halk arasında bilinen bıttım sabunu yapımında kullanılıyor. Bıttım, fıstığın yabanisi olarak bilinir. Aşılandığında fıstık haline gelir. Ayrıca Tillo ilçesinde, bıttım ağaçlarının KOAH hastalarına iyi geldiği söyleniyor" dedi.
Fiyatlar Artmış Durumda
Bıttımın fiyatları da dikkat çekiyor. Yeşil bıttımın kilosu 900 TL, tuzlu bıttım 600 TL, menengiç ise 350 TL’den satılıyor. Özkoyuncu, bıttımın saç dökülmesine ve cilt yaralarına iyi geldiğini, menengiç kahvesinin ise ezilerek hazırlandığını belirterek, bu şifalı ürünün herkes tarafından tüketilmesini tavsiye etti.
"Fiyatlar Pahalı Ama Severek Yiyoruz"
Müşteri Furkan Cezlan ise, "Yeşil ve tuzlu bıttımdan 200'er gram aldım. Çok severek yiyoruz ama fiyatları biraz pahalı" diyerek bıttımın lezzetini ve faydalarını takdir ettiğini ancak fiyatların yüksekliğinden şikayetçi olduğunu dile getirdi.