Aile hekimleri, 5 gün sürecek iş bırakma eylemine başlarken, sağlık hizmetlerinin aksaması nedeniyle vatandaşlar mağdur oldu. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler, 81 ildeki tüm Aile Sağlık Merkezleri (ASM) kapalı kalırken, ikinci ve üçüncü basamaktaki sağlık çalışanları da bu greve destek vermesi sağlık hizmetlerinde aksamalara yol açtı.
Aile Hekimliği Çalışanları, Aile Hekimliği Yönetmeliğine karşı düzenledikleri iş bırakma eylemleri ikinci gününde hastalar yine kapı önünden dönüyor. Hekimler yürürlüğe giren yönetmeliğin gözden geçirilmesi ve aile hekimlerine uygulanacak olan idari yaptırımların değişmesini istiyor. Reçete yazma koşullarına müdahale ve puanlama sistemi aile hekimleri tarafından ayrıca tepki görüyor.
Ancak aile hekimlerinin haklı tepkileri tüm Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır’da da aciliyeti bulunan hasta vatandaşları mağdur etmeye başladı. Zira aile hekimleri daha öncede tepkilerini ifade etmek için greve çıkmış fakat Sağlık Bakanlığı kararından geri adım atmamıştı. Hekim sendikaları ile Bakanlık arasında devam eden sorun Aile Sağlığı Merkezlerinin işlevsiz hale gelmesine zemin hazırlıyor. Hastane yetkililerinden ve sağlık çalışanlarından greve dair henüz resmi bir açıklama yapılmazken, hastalar durumun kısa sürede çözüme kavuşmasını talep ediyor. Grevin, sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarıyla ilgili talepleri doğrultusunda başlatıldığı ifade ediliyor.
Hastanede tedavi bekleyen vatandaşlar, sağlık sistemindeki sorunlara kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini belirterek, hem hastaların hem de sağlık çalışanlarının mağdur olmamasını sağlayacak bir düzenleme yapılmasını talep ediyor.