DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, il eşbaşkanları toplantısında yaptığı konuşmada, "Diyalog sürecinin işleyişi diyalogsuzluk olamaz" diyerek hükümete çağrıda bulundu.
“Nevruz’da milyonlar çağrının arkasında durdu”
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin genel merkezinde il eşbaşkanlarıyla yaptığı toplantıda gündemdeki siyasi, toplumsal ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi. Hatimoğulları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Nevruz kutlamalarının büyük bir moral ve kitlesellikle geçtiğini belirterek, “Milyonlar barış ve demokratik toplum çağrısına güçlü bir şekilde sahip çıktı” dedi.
Hatimoğulları, Abdullah Öcalan’ın koşullarının düzeltilmesi ve özgürce siyasal sürece katkı sunmasının halklar arasında ortak bir talep haline geldiğini ifade etti. “Ne yazık ki mevcut iktidar bu konuda henüz bir adım atmış değil. Siyasal ve toplumsal zeminin oluşması için çaba gösteriyoruz ancak devletten somut bir adım göremiyoruz” dedi.
Gazetecilere Anma
6 Nisan Katledilen Gazeteciler Günü’ne dikkat çeken Hatimoğulları, “Musa Anter’den Metin Göktepe’ye, Uğur Mumcu’dan Hrant Dink’e, tüm katledilen gazetecileri saygı ve minnetle anıyoruz. Gerçekleri yazdıkları için bedel ödediler, onlara minnet borcumuz var” dedi.
“Dünya 3. Savaşın eşiğinde mi?”
Konuşmasında küresel çatışmalara da değinen Hatimoğulları, “Savaşın bölgesel olmaktan çıkıp küresel bir boyut kazanma ihtimali artıyor. Nükleer silahlanma ve silah bütçelerindeki artış, insanlık için büyük tehdit. Bu tabloyu ciddiye almak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Suriye Uyarısı: “İnanç merkezlerine saldırılar arttı”
Suriye'deki gelişmelere de değinen Hatimoğulları, Şam’daki yönetim değişikliği sonrası Alevi, Dürzi ve Hristiyan topluluklara yönelik saldırıların arttığını belirterek, “Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin geliştirdiği toplumsal sözleşme, tüm Suriye’ye örnek olabilir” dedi.
“Türkiye derin bir krizden geçiyor”
Türkiye'deki ekonomik sıkıntılara dikkat çeken Hatimoğulları, “Elektriğe yüzde 25, doğalgaza yüzde 20 zam geldi. İnsanlar bayramda bir kilo çikolata bile alamaz hale geldi” dedi. Yargının siyasallaştığını ve demokratik hakların baskı altında olduğunu ifade eden Hatimoğulları, bu ortamda barış çağrılarının görmezden gelinmesini eleştirdi.
“İmamoğlu’na operasyon: Barış çağrısına sabotaj”
Hatimoğulları, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer belediye başkanlarına yönelik operasyonları da değerlendirdi. “Toplum, otoriter yaklaşımlara rıza göstermediğini sivil itaatsizlikle gösterdi. Ancak iktidar yanıt olarak baskıyı artırdı. Bu yaklaşım barış çağrısına sabotajdır” diye konuştu.
“Şimdi gözler 1 Mayıs’ta”
Nevruz’un ardından gözlerini 1 Mayıs’a çevirdiklerini belirten Hatimoğulları, “8 Mart’tan Nevruz’a güçlü bir toplumsal hareketlilik yaşandı. Bu ruhu 1 Mayıs alanlarına taşımak istiyoruz” dedi.