Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Side Antik Kenti’nde gerçekleştirilen ‘Geleceğe Miras Projesi’nin birinci yılı değerlendirme toplantısında, Türkiye’nin arkeolojik mirasını dünya çapında tanıtmayı hedefleyen projeyi anlattı. Athena Tapınağı ve Anıtsal Çeşme gibi yapılar yeniden hayat bulurken, Bakan Ersoy yapılan çalışmaların uluslararası alanda etkili sonuçlar doğurduğunu vurguladı.

Arkeoloji Çalışmalarında Dört Mevsim Süreklilik Sağlandı

Vanlılar bu habere çok sevinecek! Miras paylaşımında önemli değişiklikler yapıldı! Vanlılar bu habere çok sevinecek! Miras paylaşımında önemli değişiklikler yapıldı!


Bakan Ersoy, Geleceğe Miras Projesi ile kazı ve restorasyon çalışmalarının yıl boyunca sürdürülebildiğini belirtti. Daha önce yalnızca 45-60 günlük sürelerde yapılan kazıların artık tüm yıl boyunca devam ettiğini ifade eden Ersoy, “Yeterli ödenekle arkeologlarımız, mevsim şartları elverdiği sürece yıl boyunca kazı yapıyor; kalan zamanda ise elde ettikleri verilerle akademik çalışmalar gerçekleştiriyor. Böylece Türk arkeolojisinin gelişimini hızlandırarak, projeyi uluslararası düzeyde de güçlü hale getirdik,” dedi.

Geleceğe Miras Projesi ile Tarihi Yapılar Yeniden Canlanıyor


Ersoy, Side Antik Kenti’ndeki Athena Tapınağı’nın binlerce yıl sonra yeniden ayağa kaldırıldığını ve Side’yi Türk turizminin önemli bir destinasyonu yapmayı hedeflediklerini açıkladı. Proje kapsamında ayrıca Side Müzesi’nin yenilenerek ziyaretçilere açıldığını müjdeleyen Bakan, çalışmaların Türk kültür ve turizmine büyük katkılar sağladığını söyledi.

Türkiye Genelinde 224 Kazı Alanında Çalışmalar Devam Ediyor


Geleceğe Miras Projesi ile Türkiye genelinde 224 kazı alanında sürdürülen çalışmalar sayesinde son 60 yılda elde edilen bulgulara eşdeğer bir ilerlemenin 4 yıl içinde sağlandığını belirten Ersoy, bu çalışmaların hızla ve yoğun bir şekilde yapıldığını ifade etti. Efes, Hierapolis, Patara ve Side gibi önemli antik kentlerin turizme kazandırılması hedeflenirken, Gece Müzeciliği uygulamaları ile de ziyaretçilerin antik kentlerin büyülü atmosferini gece deneyimlemesi sağlanıyor. 

Eski Van Şehri 2025 yılında ziyarete açılacak

Antik kentler ve ören yerlerinde eserleri bulmak, restore etmenin önemli olduğunu ancak çevre düzenlemelerinin de yapılması gerektiğini anlatan Bakan Ersoy şunları söyledi:

“Side ve Olympos ören yerlerinde ziyaretçi karşılama merkezi ve çevre düzenleme uygulamalarını tamamlayarak Mart 2024'te ziyarete açtık. Ayrıca Antalya'da; Aspendos, Syedra, Perge, Phaselis, Sillyon, Idyros, Denizli'de; Hierapolis, Tripolis, Muğla'da Knidos, İassos, İzmir'de; Bergama, Efes, Metropolis, Aydın'da; Aphrodisias, Milet, Apollon Tapınağı, Manisa'da Sardes, Burdur'da Sagalassos, Eski Van Şehri Antik Kentlerinde ve Diyarbakır Eğil Kalesinde ziyaretçi karşılama merkezi ve çevre düzenleme proje çalışmalarımızı tamamladık. 2025 yılında ziyaretçilerin kullanımına açmayı planlıyoruz.

6 Milyar Liralık Dev Ödenek


Bakan Ersoy, projeye ayrılan bütçenin son 6 yılda önemli ölçüde artırıldığını, geçmişte 40 milyon lira olan kazı ödeneğinin, Geleceğe Miras Projesi kapsamında 6 milyar liraya yükseltildiğini belirtti. Bu sayede Türkiye'nin kültürel miras turizmine dünya çapında katkı sağlayacak yeni kültür rotaları ve destinasyonların oluşturulacağını vurguladı.

Muhabir: Haber Merkezi