Türk edebiyatında "ara nesil" olarak adlandırılan dönemin önemli yazarlarından Recep Vahyi’ye ait, basılmamış ve kayıp olarak bilinen iki el yazması eser, Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Kayaokay’ın özverili çalışmalarıyla yeniden gün yüzüne çıktı.

Kredi Çekerek Kültür Hazinelerini Kurtardı

Osmanlı dönemi el yazmaları üzerine yıllardır çalışan Doç. Dr. Kayaokay, Recep Vahyi’nin 117 yıl önce kendi el yazısıyla kaleme aldığı "Defter-i Tesvidat" ve "İhtisasat" adlı eserleri bir müzayededen satın aldı. Eserleri kurtarmak için kredi çekmek zorunda kalan Kayaokay, bu el yazmalarının üzerindeki orijinal tashihlerin ve müellif mührünün, belgelerin eşsizliğini ortaya koyduğunu ifade etti.

A W358724 06

“Recep Vahyi, Edebiyatımızın Sessiz Hazinesi”

Kayaokay, Recep Vahyi’nin Türk edebiyatında Tanzimat’ın II. nesli ile Servet-i Fünun arasında yeniliği aktaran önemli bir köprü olduğunu vurguladı. Tevfik Fikret gibi isimleri etkileyen Recep Vahyi’nin, edebiyatımızdaki ilk Rusça tercümelere imza attığını belirtti. Kayaokay, şairin hayat hikayesine dair detayları aktararak, “Kız kardeşlerine intikal eden tüm eşyaları ve eserleri zamanla kaybolmuştu. Bu iki eser, kaybolan hazinelerimizin yalnızca küçük bir parçası” dedi.

A W358724 05

Kültürel Miras İçin Çağr

Eserlerin içeriğinde bilinmeyen şiirler, mektuplar, tercümeler ve ünlü şairlere nazireler bulunduğunu belirten Kayaokay, bu kültür hazinesini bir külliyat halinde yayımlama sözü verdi. Ancak tek başına bu çalışmaları sürdürmenin zorluğuna dikkat çeken akademisyen, “Devletimizin bu tür eserlerin takibine yönelik bir komisyon kurmasını öneriyorum. Aksi halde kültürel mirasımızın yurt dışına kaçırılmasına tanık olmaya devam ederiz” diyerek çağrıda bulundu.

117 yıllık bir eserin karanlıktan kurtarılması, kültürel mirasın korunmasının önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

34. yılı skeçlerle işte böyle kutladılar 34. yılı skeçlerle işte böyle kutladılar

A W358724 01

A W358724 09

Kaynak: iha