Van Barosu Kadın Hakları Merkezi ev sahipliğinde 11 ilin barolarına bağlı Kadın Hakları Merkezi ve Komisyon üyeleri, Rojin Kabaiş’in dosyasındaki hukuki süreçleri ve eksiklikleri değerlendirmek amacıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada, Rojin Kabaiş’in ölümünün aydınlatılması için hukuki mücadeleye devam edileceği vurgulandı.
KADINA KARŞI ŞİDDETTE ARTIŞA DİKKAT ÇEKİLDİ
Yapılan açıklamada, kadına karşı işlenen suçlardaki artış ve bölgedeki özel politikaların kadınların yaşadığı hukuki sorunları daha da derinleştirdiğine dikkat çekildi. Toplantıya katılan barolar, kadın haklarına yönelik mücadelede örgütlü dayanışmanın önemine vurgu yaptı.
“DOSYADAKİ KISITLILIK KARARI KALDIRILMALI”
Rojin Kabaİş’in kaybolmasından 18 gün sonra cansız bedeninin bulunduğunu hatırlatan açıklamada, dosyaya getirilen kısıtlılık kararının yalnızca avukatlara uygulandığı ifade edildi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bazı haber kanallarına bilgi verilmesine rağmen, müşteki vekillerinden dosya içeriğinin gizlendiği belirtildi. Bu durumun hukuka aykırı olduğu ifade edilerek, kısıtlılık kararının kaldırılması gerektiği yinelendi.
“ATK RAPORLARI EKSİK VE YETERSİZ”
Adli Tıp Kurumu (ATK) raporlarının olayın aydınlatılması için yeterli bilgi içermediği ifade edildi. Rapordaki eksikliklerin giderilmesi için taleplerin sunulduğu belirtilirken, ek raporun da sorulara cevap vermediği ve dosyadaki soruşturmanın derinleştirilmesine engel olacak şekilde hazırlandığı ifade edildi.
“İNTİHAR ALGISI YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR”
Açıklamada, bazı medya kanallarında Rojin Kabaİş’in ölümüyle ilgili intihar algısı yaratılmaya çalışıldığı vurgulandı. Bu tür haberler nedeniyle Van Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin ilgili kanallara suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. ATK raporlarında ölümün intihar mı, kaza mı yoksa cinayet mi olduğuna dair net bir açıklama yapılmadığı da hatırlatıldı.
“HUKUKİ MÜCADELE DEVAM EDECEK”
Kadın cinayetlerinin ve şüpheli kadın ölümlerinin üstünün kapatılmaması gerektiğini belirten barolar, soruşturma sürecindeki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ifade etti. Dosyada henüz bir şüphelinin belirlenmemesi, bilirkişi raporunun alınmaması ve DNA analizlerinin yapılmaması eleştirildi.
ORTAK MÜCADELE KARARI
Toplantıda, kadın cinayetleri ve kadına karşı şiddetle ilgili ortak çalışmaların devam etmesi kararı alındı. Bölge baroları, kadına karşı şiddet davalarında etkili bir kamuoyu oluşturmak için iş birliği yapacaklarını duyurdu.
“YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI”
Van, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Dersim, Batman, Mardin, Şırnak, Iğdır, Muş ve Bitlis Baroları tarafından yapılan ortak açıklamada, Rojin Kabaiş ve tüm şüpheli kadın ölümleri için hukuki mücadelenin süreceği vurgulandı. Açıklamada, “Biliyoruz ki örgütlü mücadele ve kadın dayanışması yaşatır. Rojin Kabaiş ve şüpheli şekilde ölen tüm kadınlar için buradayız” denildi.